Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Tillsammans kan vi ta tag i ensamheten

"Jag vill leva i ett samhälle där alla har någon att krama. Jag vill leva i ett samhälle där ingen dör ensam. Jag vill leva i ett samhälle där folk bjuder in människor som är ensamma och låter dem bli en i gruppen".

Det här är en ung röst som i projektet "Alla röster" beskriver problemet med ensamheten i dagens Sverige, både för unga och gamla. Citaten kan också stå som ett syfte med det arbete som ABF, Verdandi och SKPF i Falun nu startar.

Vår ambition är att genom en föreläsningsserie som startar onsdag den 29 januari med seniorprofessor Yngve Gustafson, starta samtal om hur vi tillsammans kan arbeta mot ensamhet och för gemenskap.

Vårt fokus är hur vi kan nå ett stimulerande och hållbart seniorliv.

Social isolering är dubbelt så farlig som fetma, mindre hälsosamt än att inte träna och lika skadligt för hälsan som alkoholism eller att röka 15 cigaretter per dag

Vi vet genom flera undersökningar, att cirka 300 000 personer som är 65 år och äldre – eller nästan var sjätte senior – upplever ensamhet relativt ofta.

Bland äldre som har hemtjänst eller bor på särskilt boende säger över hälften att de känner sig ensamma. Minst var tionde över 75 år träffar inte anhöriga, vänner eller bekanta mer än ett par gånger i månaden.

En sanning är också att ensamhet är extremt hälsofarligt. Social isolering är dubbelt så farlig som fetma, mindre hälsosamt än att inte träna och lika skadligt för hälsan som alkoholism eller att röka 15 cigaretter per dag. Man får ökad risk för att utveckla hjärt-och kärlsjukdomar, stroke, demens och psykisk sjukdom. Mest skadlig är den kroniska ensamheten då ensamheten helt enkelt börjar leva sitt eget liv.

Lägg sedan till att var tredje ensamstående kvinna och var fjärde ensamstående man, 65 år och äldre, har låg ekonomisk standard. Andelen ökar med stigande ålder.

Dessutom genomförs nu stora besparingar inom äldrevården. De vanligaste, sett till hela landet, är nedläggning av äldreboenden och dagverksamheter, att tvinga hemtjänstpersonal att jobba snabbare, att ersätta hemtjänstbesök med kameror.

Hela samhället, politiker, myndigheter, institutioner och organisationer behöver därför samlas kring åtgärder för att underlätta för vår åldrande befolkning.

Äldre måste få tillgång till gemenskap och aktiviteter genom mötesplatser och stimulanser till föreningslivet, boenden måste planeras som minskar isolering och främjar hälsa

Det måste till åtgärder för att säkerställa pensionerna så att det går att leva ett drägligt liv, äldre måste få tillgång till gemenskap och aktiviteter genom mötesplatser och stimulanser till föreningslivet, boenden måste planeras som minskar isolering och främjar hälsa. Kompetenshöjning måste ske kring hur man möter multisjuka i vården och hur man hanterar övermedicinering och näringsbrist hos äldre. Sjukvård och hemtjänst måste också bli bättre på att fånga upp ofrivilligt ensamma som behöver hjälp och stöd.

Men du och jag behöver också göra insatser! Den unga personen som citeras inledningsvis skrev också så här: ”Jag vill leva i ett samhälle där folk pratar med varandra, lyssnar och hjälper varandra. Jag vill leva i ett samhälle där folk är vänner, oavsett kön, ålder, hudfärg och pengar. Jag vill leva i ett samhälle där alla har någon att prata med om livets glädjeämnen och sorger.”

Människor behöver människor. Vi välkomnar alla att delta i vårt arbete – ung som gammal!

Ann Chrona

SKPF, avd 6 Falun

Abbe Ronsten

ABF Södra Östra Dalarna

Annakari Berglund

Verdandi Falun

Erik Arnberg

Verdandi Falun

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips