Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Trafikverket är tondövt för kritik mot hastighetssänkningar

Nyligen beslutade Trafikverket om sänkt hastighet från 90 till 80 kilometer i timmen på flera av Dalarnas vägar, och fler sänkningar planeras framöver.

Från Dalarnas kommuner har vi flera gånger framfört vårt missnöje över förändringarna, men tyvärr är Trafikverket totalt tondövt. Trots påtaglig brist av konsekvensanalyser driver Trafikverket igenom en förändring som riskerar medföra stor negativ påverkan på utvecklingen i Dalarna.

Konsekvensen av Trafikverkets hastighetssänkning kan alltså bli minskad trafiksäkerhet

Vi kan konstatera att myndigheten inte vill medverka till dialog med andra offentliga aktörer. Inför beslutet har Trafikverket skickat ut förslagen på remiss till berörda kommuner, men Trafikverket är inte intresserat av våra synpunkter. I samtal har myndigheten markerat att den kommer genomföra förändringarna, oavsett vad remissinstanserna föreslår.

Vi tycker alla att det är oerhört viktigt med trafiksäkerhet. Vi hade gärna sett att vi tillsammans vidtagit aktiva åtgärder för att minska olyckorna i trafiken. Dalarna prioriterar också sådana åtgärder i vår egen regionala infrastrukturplanering. Det handlar exempelvis om mitträckesseparering, säkra stråk för oskyddade trafikanter och säkrare vägkorsningar. Sådana insatser är bra både för trafiksäkerheten och för utvecklingen av vårt land. Här borde vi kunnat hitta en gemensam utgångspunkt tillsammans med Trafikverket.

I stället föreslår Trafikverket alltså hastighetssänkningar, och motiverar det med att det är en billig åtgärd. Den bedömningen bygger dock bara på Trafikverkets direkta kostnader, som skyltbyten. Däremot räknar man inte de ökade kostnader det innebär för samhället när människor ska sitta fler minuter, timmar och dygn i sina bilar. En beräkning av kostnaden för arbetstidsbortfall hade kanske inte gett slutsatsen att sänkt hastighet är billig. Det är svårt att dra någon annan slutsats än att restid för folk på landsbygden är utan värde för Trafikverket.

Det finns också en regional orättvisa. I vissa delar av landet prioriteras bra insatser, som förbättringar av vägnät, och här får vi nöja oss med ”billiga” insatser. Men förändringen är inte billig! Vi vet att längre pendlingstid gör att människor väljer bort att pendla långa sträckor, vilket krymper vår arbetsmarknad och försvårar kompetensförsörjningen. Vi är också ett län som är beroende av transporter, där såväl besöksnäringen som exportindustrin behöver snabb och säker infrastruktur. Dalarna bidrar till Sveriges välstånd, med de samhällsekonomiska konsekvenserna av hastighetsförändringarna bortser Trafikverket ifrån.

Vi är också bekymrade över att Trafikverket inte har utrett vilken effekt som hastighetssänkningarna kommer att få på det övriga vägnätet. Det finns en betydande risk för att trafik flyttas från de hastighetssänkta vägarna till andra vägar, vilket riskerar att innebära en ökad och tyngre trafik på ett vägnät som alls inte är dimensionerad för detta. Konsekvensen av Trafikverkets hastighetssänkning kan alltså bli minskad trafiksäkerhet.

Januaripartierna i Sveriges riksdag har tydligt prioriterat ökade infrastrukturinvesteringar. Trafikverket måste, med de satsningarna som grund, prioritera aktiva åtgärder före passiva. Vi bidrar gärna till en bättre dialog med Trafikverket om satsningar på Dalarnas vägnät – satsningar som leder till både förbättrad trafiksäkerhet och ökad tillgänglighet.

Ordföranden i Kommunstyrelsen;

Lars Isacsson (S), Avesta

Jan Bohman (S), Borlänge

Joakim Storck (C), Falun

Fredrik Jarl (C), Gagnef

Stefan Norberg (S), Hedemora

Ulrika Liljeberg (C), Leksand

Leif Pettersson (S), Ludvika

Hans Unander (S), Malung-Sälen

Anna Hed (C), Mora

Mikael Thalin (C), Orsa

Annette Riesbeck (C), Rättvik

Fredrik Rönning (S), Smedjebacken

Mats Nilsson (S), Säter

Stina Munters (C), Vansbro

Kjell Tenn (C), Älvdalen

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips