Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Trygghet och välfärd är viktigaste prioriteringarna

Att stärka välfärden och öka tryggheten är avgörande för ett starkt Sverige och för varje människa som bor här. Därför är just välfärden och tryggheten Socialdemokraternas viktigaste prioriteringar. I det arbetet är det centralt att alla delar av landet har rätt möjligheter att kunna utföra sina uppdrag.

Tillsammans med kommuner och regioner behöver vi korta vårdköerna, förbättra skolresultaten och attackera skolsegregationen. För statens del handlar det om att ge rätt förutsättningar för kommunsektorn att kunna utföra sina välfärdsuppdrag på bästa sätt. Det är nödvändigt för att alla Sveriges invånare ska ha jämlika möjligheter att utbilda sig, få ett jobb och bidra till samhällets utveckling. För att det ska uppnås behöver också de hundratusentals människor som jobbar i välfärden, undersköterskor, personliga assistenter, lärare och barnskötare ha en god arbetsmiljö där de trivs och kan ägna sig åt rätt saker – nämligen åt utbildning, vård och omsorg och integration.

Det här arbetet är än viktigare nu, när vi måste bygga ut välfärden för att fler är friskare och lever allt längre samtidigt som det föds många barn. För att möta denna positiva, men också för välfärden utmanande utveckling kommer tiotusentals nya medarbetare att behöva anställas inom vården, äldreomsorgen och skolan.

Häromveckan röstades den nya kostnadsutjämningen igenom i riksdagen. Omfördelningen är ett steg för att säkerställa en jämlik välfärd i hela vårt avlånga land. Sverige tjänar på att vi inte glider isär utan istället håller ihop. Men enbart omfördelning räcker inte. Den ekonomiska situationen är pressad i många regioner och kommuner.

Under förra mandatperioden ökade regeringen resurserna till kommunerna med 35 miljarder. Denna resursökning var helt nödvändig. Nu har vi också säkrat ett tillskott på ytterligare 20 miljarder till välfärden de närmsta åren. Men mer måste till. Välfärdens behov är stora och det finns inget utrymme för skattesänkningar.

Under de kommande åren behöver därför alla utgiftsökningar prövas mot mer resurser till välfärden och ökad trygghet i hela landet.

Detta behövs när vi ska korta vårdköerna, förbättra skolresultaten och attackera skolsegregationen. Gängen ska knäckas med mer resurser till polisen och skarpare lagar samtidigt som brottens orsaker ska bekämpas.

Vi kommer behöva göra mer och vi behöver göra det tillsammans. Ingen kommun eller region ska lämnas i sticket. Det ska märkas att Socialdemokraternas högsta prioritering är att stärka välfärden och öka tryggheten i hela Sverige.

Lena Micko (S) Civilminister

Maria Strömkvist (S) riksdagsledamot Ludvika

Patrik Engström (S) riksdagsledamot, Avesta

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips