Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Tuff framtid för unga restauranganställda

Nya siffror visar att restaurangbranschen har det otroligt tufft, försäljningen är ungefär 60 procent mindre nu än för ett år sedan. Branschorganisationen Visita flaggar för att stoppet av alkoholförsäljning efter klockan 22 kommer ha stor inverkan på den totala försäljningen och i förlängningen kommer det innebära uppsägningar. Det här påverkar unga här hemma i Dalarna.

Just restaurangbranschen är en av de där första dörrarna in på arbetsmarknaden. En dörr som är otroligt viktig och som regeringen verkar ha glömt, eller bommar igen, nu när man skärper restriktioner och råd i rådande pandemi.

Att bekämpa viruset är en prioritet men vi måste också göra detta på ett sätt utan att rycka undan mattan för en bransch som kanske inte överlever. Vi måste göra det på sådant sätt att unga varken förlorar framtidstro och jobb. För utan arbete får vi heller inte in skatteintäkter som går till bland annat vård och omsorg som är så oändligt viktigt, inte minst nu.

Det är dags att regeringen tar ansvar för sin egen politik och ställs till svars för de beslut som fattas. Varför sätter man in hårdare restriktioner här samtidigt som det är fullt möjligt att hoppa på ett tåg med mycket människor?

Om vi bortser från detta ser vi också hur regeringen gör allt för att sänka en hel bransch, men levererar inte fler lösningar än korttidspermitteringar och höjd a-kassa. Det här är fel väg att gå.

Tas inte restaurangbranschens öde på allvar riskerar vi att få en ungdomsgeneration som står utanför arbetsmarknaden

Moderata ungdomsförbundet vill se att man ser över de regleringar som förhindrar bland annat hemkörning av alkohol. Det bör vara fullt möjligt att beställa en öl eller två i samband med sin pizza. Det är anmärkningsvärt att så fort det rör alkohol är beröringsskräcken från regeringen total. Se på försäljningen kring gårdsförsäljning, som än en gång ska utredas. Dock kvarstår faktumet: försäljningen av alkohol är en betydande del av restaurangers intäkter. I kommuner som Nacka och Växjö går man dock före regeringen och möjliggör för en mer liberal försäljning.

MUF efterfrågar även en arbetslinje där vi prioriterar att värna jobben och samtidigt ser till att unga och människor långt från arbetsmarknaden, så som nyanlända, kommer i egen försörjning. Här behövs ett krafttag.

Det går inte för regeringen att enbart skylla ifrån sig på pandemin. Redan innan corona hade Sverige alldeles för höga arbetslöshetssiffror.

Tas inte restaurangbranschens öde på allvar riskerar vi att få en ungdomsgeneration som står utanför arbetsmarknaden.

Matilda Ekeblad

förbundsordförande MUF

Jesper Lindgren

förste vice distriktsordförande MUF Dalarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips