Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Tydligare krav och snabbare hjälp till Borlänges arbetslösa

Annons

I Borlänge är arbetslösheten för hög. Det betyder att välfärden går miste om resurser men också att allt för många saknar den trygghet och frihet som ett jobb och en inkomst medför.

Ett av de sorgligaste uttrycken för detta är den höga andelen barn i kommunen som växer upp i fattigdom.

En annan sida av situationen är att kostnaderna för försörjningsstöd är höga.

Det är bara genom att fler får en egen inkomst som den ekonomiska segregationen och ojämlikheten i vår stad kan brytas

Det är bara genom att fler får en egen inkomst som den ekonomiska segregationen och ojämlikheten i vår stad kan brytas.

Alla som kan jobba ska jobba, det är bara så vi kan får råd att utveckla den kommunala välfärden i framtiden

Därför har Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden tillsammans med förvaltningen sedan förra året arbetat för att förbättra kommunens arbete mot arbetslöshet. Arbetsmarknadsenheten har reformerats och nämnden har antagit majoritetens förslag på nämndplan för 2020 i full enighet mellan samtliga partier.

Därför kan vi nu lansera snabbare hjälp och tydligare krav för de som uppbär försörjningsstöd.

- För personer med arbetsförmåga skall försörjningsstöd alltid villkoras med deltagande i studier, praktik eller annan verksamhet som syftar till egen försörjning. Senast en vecka efter att ett beslut om försörjningsstöd fattats, ska personen erbjudas sådan verksamhet. Deltagandet ska så långt som möjligt motsvara heltid.

- Fokus ligger på utbildningar mot bristyrken och på svenska språket. En realistisk och snabb väg mot en egen anställning.

- Vi har ökat samverkan med näringslivet för att kunna erbjuda rätt yrkesutbildningar och hitta fler praktikplatser. Men vi ställer också högre krav på kommunens egna verksamheter och bolag att bidra med praktikplatser.

Det ska vara tydligt att alla, inte bara har rätt till stöd; utan också en skyldighet att efter bästa förmåga bidra till det gemensamma. Det är det också viktigt att tvåförsörjarnormen tydliggörs, alltså att båda föräldrarna förväntas arbeta för familjens försörjning. Inte minst är det viktigt för kvinnor som invandrat från länder där kvinnor systematiskt utestängs från utbildning och arbetsliv - en grupp där arbetslösheten är stor.

Försörjningsstödet är samhällets yttersta skydd mot fattigdom. Det är en viktig försäkring i nöd, inte ett långvarigt alternativ vid arbetslöshet. Alla som kan jobba ska jobba, det är bara så vi kan får råd att utveckla den kommunala välfärden i framtiden.

Gymnasie- och arbetsmarknadsnämndens majoritet genom:

Lena Hjorth-Hultqvist, ordförande (S)

Klas Hedlund, vice ordförande (C)

Jerk Pros, ledamot (L)

Lars Gunnarsson, ledamot (Ofa)

Erik Nises, ledamot (S)

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips