Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Tysta inte den demokratiska debatten

I ett debattinlägg skriver fullmäktiges ordförande Göran Forsén och ålderspresident Christer Falk ett välformulerat - men ytterst tvivelaktigt inlägg om den demokratiska debatten i det yttersta folkvalda parlamentet som Fullmäktige utgör.  

Vi valdes inte av folket för att stillasittandes tiga

Summan av inlägget är att fullmäktige verkar få dem att vrida sig i själslig plåga över det faktum att en debatt förs. Förvisso försäkrar de att deras intention inte är att lägga band på debatten, men de betonar med tyngd att när ett möte på fyra timmar inte hinner behandla de 30 ärende som ordförande satt på dagordningen, så beror det på enligt deras uppfattning att ledamöterna tagit sig friheten att orera hejdlöst. Ledamöterna uppmanas att idka självdisciplin och ta ansvar för att alla ärende ska hinnas med. 

Det faktum att 30 ärenden inom ramen av fyra timmar innebär att varje fråga ger utrymme för sammantaget högst åtta minuter per ärende, det är helt frånvarande i deras resonemang.

Om varje parti nyttjar mer än en minuts talartid per fråga, så kommer det innebära att när fyra timmar förflutit, så kommer inte alla ärende hinnas med, det är en matematisk sanning. Trots deras försäkran om motsatsen innebär deras inlägg inget annat än att den politiska debatten i det enda forum som är tillgänglig för medborgarna - ska tystas ner. Med skambeläggande försöker de tysta debatten.

Härskartekniken de förmedlar kan konkret sammanfattas i en mening. - Tig, rösta och besluta det som vi inför lykta dörrar redan har beslutat. 

Det är förkastligt, oförsvarbart och hör inte hemma i en demokrati.

Vi valdes inte av folket för att stillasittandes tiga.

Patrik Liljeglöd

gruppledare Vänsterpartiet Falun

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips