Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Upp till bevis för landstingspolitikerna – kommer ni svika de 31.000 migrändrabbade dalaborna eller inte?

Mer än 1,4 miljoner svenskar, varav ca 31.000 dalabor, är drabbade av migrän i olika former och svårighetsgrad. Svår migrän är en neurologisk sjukdom som består av betydligt mer än bara själva huvudvärken. Utan specialistbehandling är risken stor att den som drabbas får svårt att klara av sin vardag. Under valrörelsen uttryckte några partier inom Landstinget Dalarna en vilja att förbättra migränvården – nu är det dags för våra sjukvårdspolitiker att gå från ord till handling.

Det kan skilja upp till fem gånger mellan två landsting i vilken grad man får tillgång till någon form av injektionsbehandling.

Nyligen lade drygt 187.000 dalabor sin röst i landstingsvalet; många med förhoppning om att ha valt politiker med förmåga att ändra den helt oacceptabla situation som dalabor med olika former av huvudvärkssjukdom befinner sig i.

Innan valet genomförde Huvudvärksförbundet en enkät bland ledande landstingspolitiker. Vi ville bland annat veta vad de ville göra i landstinget den kommande mandatperioden så att personer med kronisk migrän och andra former av svår huvudvärk får tillgång till adekvat specialistvård.

Såväl den nationella svarsfrekvensen på 68% som svaren i sig ger oss anledning till positiva förväntningar. Det finns en bred enighet bland de olika partierna runtom i Sverige om att ta tag i migränvården. I Dalarna var det däremot bara tre av de tillfrågade partierna som svarade. Centerpartiet vill satsa på utbildning av primärvård i migrän- och huvudvärkssjukdomar och Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna vill alla satsa på regionalt vårdprogram.

Det är en bra början och Huvudvärksförbundet ser fram emot ett engagemang även från övriga partier, samt en diskussion om införande av en specialiserad huvudvärksenhet centralt i landstinget för utredning och behandling av patienter med svår migrän och huvudvärk.

En betydande andel av de drabbade är helt beroende av specialistvård, men möts ofta av kalla handen från sjukvården beroende på vilket landsting de bor i. Ett exempel på det är en tidigare presenterad analys av Socialstyrelsens olika register, som uppvisar stora skillnader mellan landstingen i vilken grad personer med kronisk migrän blev behandlade.

Det kan skilja upp till fem gånger mellan två landsting i vilken grad man får tillgång till någon form av injektionsbehandling. Dalarna hamnade på sjätte sista plats. Ett annat exempel är resultaten från en webbenkät bland landets offentliga neurologmottagningar som visade stora skillnader mellan klinikerna i vilken grad man återremitterar en person med svår huvudvärk eller kronisk migrän tillbaka till primärvården utan åtgärd.

Det finns flera orsaker till den nuvarande situationen, men när vi frågade de offentliga neurologmottagningarna så angav de brist på resurser och huvudvärksspecialister som den mest begränsande faktorn för deras förmåga att utreda och behandla de remitterade patienterna. 

En bra behandling kan vara skillnaden mellan möjligheten att försörja sig själv och risken att permanent ställas utanför arbetsmarknaden. För dessa människor är vården fortfarande allt annat än jämlik, utan mer att betrakta som ett lotteri. Ett migränlotteri, där dalaborna är förlorare.

Några av politikerna i Landstinget Dalarna har nu uttryckt en vilja att göra alla dalabor till vinnare, genom en upprustad migrän- och huvudvärksvård. Men det krävs mer, för att få till en förändring.

Upp till bevis, politiker. Svik nu inte 31.000 migrändrabbade dalabor och deras anhöriga.

Anna Karin Wallberg, ordförande i Huvudvärksförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel