Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt – utan beslut

Vad ska hända med Gagnefsgården?
Det var den stora frågan när kommunstyrelsen diskuterade äldreomsorgsstrukturen.
– Nu handlar det om att hitta en majoritet för ett byggbeslut, säger kommunalrådet Sofia Jarl (C), som ska kalla kommunstyrelsen till ett extra ”Gagnefsgårdssammanträde”.

Äldreomsorgsstrukturen – och i synnerhet Gagnefsgårdens eventuella framtid och del i strukturen – diskuterades under tisdagen under närmare fem timmar.

Diskussionen inleddes under ett sammanträde med den politiska styrgruppen, fortsatte under ett ordinarie sammanträde med kommunstyrelsen och utmynnade i – ingenting.
– Vi kom inte så långt att vi kunde ta ett beslut, säger Sofia Jarl.
Det politikerna tvistar om är om Gagnefsgården kan och ska vara kvar. En grupp politiker hävdar att man genom att låta fastigheten bli en del i ett framtida demensboende kan få 70 i stället för 40 boendeplatser – utan att byggkostnaden blir större.
Kommunchef Gunnel Gyllander förklarar att man från tjänstemannahåll inte kan tillföra mer, att tjänstemännen tagit fram de begärda beslutsunderlagen.
– Nu är det upp till politikerna att ta beslut, anser hon.

Sofia Jarl betonar vikten av en bred politisk uppgörelse och vidhåller att en funktionsupphandling, där ”marknaden” får räkna på båda alternativen – ett demensboende med och ett utan Gagnefsgården, skulle kunna ge ett bra underlag för ett framtidsbeslut.
– Därefter kan vi välja det bästa alternativet. Men vi måste anslå en investeringsram så att vi kan gå vidare och komma i gång med en byggnation så snart som möjligt, säger Sofia Jarl.
I hopp om att få till ett fullmäktigebeslut i december – nästa sammanträde hålls i mars – kommer Sofia Jarl att kalla kommunstyrelsen till ett extra sammanträde någon gång under den kommande veckan.

Kent Olsson/DT