Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vaccination eller inte är nästa diskussionsämne om covid-19

Sex månader med covid-19. Mask inte mask, vilket skydd ger den? Masstestning inte masstestning av antikroppar, vilken uppfattning om immunitetsläget ger den? Restriktioner hävs och återinförs, vilken strategi är bäst?

”Vaccination, inte vaccination” är nästa diskussionsämne, när ett vaccin är framtaget.

70 procent kan tänka sig att vaccineras. En siffra som kommer ändra sig när väl ett vaccin finns på plats. Vaccinationsmotståndarna, antivax, kommer dyka upp, immuna mot det som förs fram i den seriösa faktabaserade diskussionen.

500, mest barn, fick narkolepsi som biverkan av vaccinet Pandemrix mot svininfluensa 2009. Hur många som blivit svårt sjuka i svininfluensa, om de ej vaccinerats är svårt att avgöra.

5/100 i riskgrupper dör och många verkar få långvariga besvär med varierande svårighet efter infektionen. Hur allvarliga de kommer vara långsiktigt är för tillfället okänt. De biverkningar av vaccinet som kommer fram vid prövningarna kommer inte vara de allvarliga. Möjligheten finns av obehagliga överraskningar, kanske 1/10 000 (?), som narkolepsi vid svininfluensan. Avvägningen mellan nytta och biverkan kan bli svår.

Riskgrupper ska vaccineras frikostigt. Barn verkar inte behöva vaccineras så covidvaccinet kommer inte med i vaccinationsprogrammen på BVC.

Med 70 procents effekt hos vaccinet i kombination med naturlig immunitet, om nu den uppstår långvarigt efter en infektion, kommer covid-19 fortsatt finnas i samhället och visa sig i mindre lokala utbrott, om vaccinationen omfattar 70 procent(?) av befolkningen.

Vaccination, som den avgörande faktorn, i hanteringen av covid-19 kommer diskuteras utifrån många perspektiv, inte bara vetenskapliga. Läkemedelsindustrins intressen kommer vara ett. Antivaxanhängarna kommer driva en kampanj mot vaccination utifrån någon konspirationsteori, där samhället och läkemedelsindustrin ingått en allians. Covid-19 används som en ursäkt för begränsning av tryck och yttrandefrihet. Orban i Ungern är i dag ett exempel. Diskussionen kan bli moraliserande, där den minoritet, 30 procent(?), som ej vill vaccinera sig ses som osolidarisk. Detta till skillnad från vaccinationer av barn, som ska ses som en rättighet för barnet att slippa allvarlig sjukdom och är ingen solidaritetshandling. Mässlingen med 1/1000 döda eller med allvarliga senkomplikationer bland ej vaccinerade barn motiverar vaccinationen, något som närmare 100 procent av svenska barn, får trots antivax-propaganda.

Hur många svåra biverkningar hos de vaccinerade, vilka skulle varit friska utan vaccination, kan etiskt försvara uteblivandet av svår sjukdom hos de vaccinerade utan biverkningar. Covidvaccination ska vara frivillig och utan moraliserande angrepp på de som inte vill vaccinera sig, då ingen vet vilken nytta eller skada den enskilde kan få.

Bertil Malmodin fd medicinöverläkare

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips