Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Var du bor avgör vilken hjälp du får vid psykisk ohälsa"

Annons

33 procent av Sveriges vårdcentraler, som ska vara första linjens sjukvård, anger att de varken har psykolog anställd eller vårdavtal med privatpraktiserande psykolog, det visar en ny kartläggning av landets vårdcentraler som Psykologförbundet gjort. Samtidigt förordar Socialstyrelsen i sina riktlinjer psykologisk behandling vid ångest och depression.

MER DEBATT: Den psykiska ohälsan på jobbet ökar

Psykologförbundet har ännu en gång kartlagt tillgången till psykolog på landets 1178 vårdcentraler. Vi kan jämföra med våra siffor från tidigare undersökningar 2011 och 2009. Psykologförbundet kan presentera siffror för varje vårdcentral i landet med några få undantag. Fortfarande saknas psykolog vid en tredjedel av landets vårdcentraler. Det är särskilt oroande med tanke på att en tredjedel av patienterna som vänder sig till vårdcentralen har en psykisk ohälsa som bör mötas med adekvat hjälp.

LADDA NER: Dala-Demokratens nya app från Appstore för Iphone eller i Google play om du har en telefon med Android

Fler debattinlägg hittar du här

Var du bor avgör vilken hjälp du får vid psykisk ohälsa. Skillnaderna mellan de olika landstingen är stora, precis som för fyra år sedan. Gotland får återigen väl godkänt som enda landsting/region som har tillgång till psykolog på alla vårdcentraler. Andra landsting som ligger bra till i vår undersökning är Kalmar och Uppsala där 95 respektive 93 procent av vårdcentralerna har tillgång till psykolog. Men Östergötland, Norrbotten, Värmland och Kronoberg, alla under 35 procent, får underkänt. I Dalarna har 71 procent av vårdcentralerna tillgång till psykolog.

Det är väldigt positivt med den ökning vi ser av psykologer på vårdcentraler, men behovet är fortfarande långt ifrån täckt. Den psykiska ohälsan ökar, inte minst bland unga och kvinnor. Även om siffrorna pekar i en positiv riktning är behovet av psykologisk behandling fortfarande större än tillgången till psykologer på vårdcentraler. Tyvärr är tillgången till psykolog ojämn över landet så vården blir inte jämlik.

Psykologförbundet kräver:

- Psykologer på alla vårdcentraler.

- Jämlik vård även när det gäller psykologisk behandling

Anders Wahlberg

Förbundsordförande, Psykologförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel