Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vården har blivit ett Klondyke för privata företag

Annons

Nya Karolinska blev en guldgruva för Boston Consulting Group som kunde håva in miljarder medan finansregionrådet Irene Svenonius man var ansvarig för upphandlingarna till världens dyraste sjukhus för sextio miljarder.

Samtidigt drev Svenonius tillsammans med sin man konsultföretaget Iréne Svenonius AB som erbjuder rådgivning i affärer mellan offentlig och privat verksamhet inom vårdsektorn, vilket kan liknas vid 90-talets korrupta regim i Ryssland.

Svenonius hopkok har varit att sälja offentlig egendom så billigt som möjligt och köpa tjänster så dyrt som möjligt! Snittkostnaden för varje konsult kostade 700 000 i månaden. Den holländske chefen för Karolinska kunde inte svenska. Att översätta dokumenten till honom kostade 1,4 miljoner under fem månader. 300 läkare och 600 sjuksköterskor har varslats om uppsägning i region Stockholm och en redan överbelastad vårdsektor.

Det är förvånande att Irene Svenonius (M) som är högst ansvarig såväl sjukvårdskaoset i Stockholm som konsultskandalen på Nya karolinska fortfarande befinner sig på fri fot, när man samtidigt bötfäller en fattigpensionär för snatteri som med sig en brödlimpa från en matbutik utan att betala.

Mer än en person om dagen dör på grund av vårdskador som skulle kunnat gå att undvika Enligt Socialstyrelsens rapport ”Allvarliga skador och vårdskador från 2019. Hur kan Ulf Kristensson tillåta detta utan att ingripa? Han anser ju sig vara ”den vuxne i rummet”.

M-väljare i andra regioner: Sätt ner foten i tid. låt inte misstagen i region Stockholm upprepas

Övriga regioner ska vara glada över att Moderaterna hittills endast har infört ”värdebaserad vård” i region Stockholm. Se till att Moderaternas "vårdvirus" inte får spridning till andra regioner. M-väljare i andra regioner: Sätt ner foten i tid. låt inte misstagen i region Stockholm upprepas.

Genom att introducera koncepten ”diagnosflöden” och ”värdebaserad vård” har pengarna kunnat dras från den faktiska vården. Genom ett räknetrick -att minska kostnaderna och därmed öka ”värdet” per krona på den levererade vården – lyckas Svenonius konsulter få besparingar att se ut som värdeökningar.

I boken Konsulterna – Kampen om Karolinska, beskriver Anna Gustafsson och Lisa Röstlund ett rån av skattepengar, som i vilket annat europeiskt land som helst hade lett till en korruptionsrättegång. Den utredning av Karolinska som skulle bli klar i mars 2019 är fortfarande frånvarande?

Sverige har i dag lägst antal vårdplatser per person i hela Europa. Vården har blivit ett Klondyke för privata företag. ”Nätdoktorer” roffar åt sig genom att i praktiken skriva avtalen själva.

Enligt Svenonius har vi har ingen kris? Hur kan hon undgå att inte se? Hon har ju glasögon, men konstaterar: ändå att ”vi har ingen kris”. Moderaternas sjukvårdspolitik leder till fler lik. Hur kan människan sitta kvar som ansvarig för sjukvården i region Stockholm? Hur tänker ni som röstar på Moderaterna? Vad tänker Ulf Kristenson som själv utsett sig till ”den vuxne i rummet”?

I Svenonius bok "Jag vill avskaffa mig själv" lägger hon ut sin vision om framtidens vård. Toppmoderna sjukhus ska ta emot rika patienter som flygs in från Asien.

Enligt Svenonius kan vården bli betydligt billigare, genom att ”ha fokus på kärnuppgifterna”. Vården kan ersättas med ”nya IT-lösningar, artificiell intelligens och digital sjukvård”.

Med det avser hon vård till världens elit. Vi andra får vänta tills en doktor kanske har tid för oss.

Hur kan ni Moderata väljare tillåta sådant dravel, utan att reagera? SKÄMS.

Bo Lindén

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips