Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: "Vargfrågan - en demokratisk dikeskörning?"

/
  • Ulf Berg (M) och Gustav Ericsson (M) beskriver den nuvarande situationen i vargfrågan som en

Annons

Vem ska bestämma i Sverige? Ska det var den av svenska folket valda Riksdagen som genom lagstiftning talar om vad som ska gälla, eller ska anställda tjänstemän ha sista ordet? I denna artikel belyser vi hur vargfrågan har hamnat i en gråzon mellan politiska beslut och domstolsbeslut.

MER DEBATT - Jägareförbundet Dalarna om vargjakten: "Vi förväntar oss att S inte sviker sitt vallöfte"

Låt oss börja med lite historia, Långt in på 1800-talet var det mer eller mindre en skyldighet att delta i vargjakt. Fram till 1965 fanns det statliga skottpengar och först från 1966 fridlystes vargen. Det var helt uppenbart att staten tidigare ansåg att vargen var ett stort problem.

Efter många utredningar så beslutade Sveriges riksdag i december 2013 om hur förvaltningen av de stora rovdjuren skall ske. Riksdagen slog fast att gynnsam bevarande status för varg låg mellan 170 och 270 individer. Nuvarande rödgröna regering tillsatte ytterligare en utredning som i stort sett kom till samma resultat, men angav 300 vargar som ett golv. Med andra ord bekräftades de tidigare utredningarna, trots Miljöpartiets uppenbara försök att förändra politiken, vilket Socialdemokraterna lade sig platt för.

Den nuvarande lagstiftningen kompletterades med en av Alliansregeringen beslutad förordning att länsstyrelsernas beslut kunde överklagas till Naturvårdsverket. Anledningen till detta var att ständiga överklaganden medförde att licensjakter inte kunde påbörjas, samt att beslutade skyddsjakter inte kunde verkställas.

Nu råder en mycket underlig ordning. Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att nuvarande förordning troligen strider mot EU-rätten och att frågan skall kunna överklagas till domstol och inte enbart till Naturvårdsverket. Det är vår uppfattning att svenska domstolar skall döma enligt svensk lag.

Den ordning som nu råder är att den svenska demokratin sätts ur spel i denna fråga. Trots att det saknas stöd i svensk lagstiftning hanteras nu årets vargjakt i domstolar. Skall de då förhålla sig till lag där det anges att det behövs 270 vargar för att säkra beståndet? Beräkningar görs att det idag finns minst 450 vargar plus 2015 års föryngring. Tillväxten brukar beräknas till minst 15 procent årligen och det betyder att vi har minst 500 vargar idag.

Dalarna har förmodligen landets högsta rovdjurstryck. Det drabbar boende på olika sätt. Nyligen tog återigen vargar en jakthund, denna gång utanför Långshyttan. Även om det betalas ut ersättning från staten så är jakthundar till största tiden av sin levnad familjemedlemmar och den förlusten kan inte ersättas.

Hur galet det kan bli ser vi nu vid årets vargjakt. Den får bedrivas i Gävleborg och Dalarna, men i tre andra län har en annan kammarrätt stoppat jakten. Vi moderater är tillskyndare av att vi har ett rättssäkert system. Därför måste gällande ordning förtydligas. Enligt vår uppfattning bör tveksamheter om svensk lagstiftning är förenlig med EU-rätten hänföras till att avgöras mellan Sverige och EU. Då blir det tydligt att våra domstolar skall pröva svensk lagstiftning.

Högsta förvaltningsdomstolens utslag kan vad vi förstår inte överklagas till EU-domstolen. Trots att hänvisningar görs till EU-rätten. Ett annat alternativ är att högsta förvaltningsrättens dom kan överklagas till EU-domstolen i de fall då svensk rätt hänvisar till att svensk lag strider mot EU-regler. Detta för att en gång för alla få klarhet i vad som gäller.

Eller kommer svenska domstolar i praktiken fortsätta att åka till Bryssel för att avgöra hur utslagen blir? Vi tror att Sverige med svensk lag skall byggas. Då kan det inte få vara så att några hundra i en förening skall få överklaga och sätta en majoritets beslut i Sveriges riksdag ur spel.

Ulf Berg (M)

Riksdagsledamot, Dalarna

Gustav Ericsson (M)

Oppositionsråd, Hedemora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons