Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt/ Vargjakt: Vill se ny myndighet för jakt- och viltfrågor

Sverigedemokraterna välkomnar EU-domstolens tolkning av art- och habitatdirektivet som kom den 10 oktober, och som konstaterar att licensjakt på varg är möjligt. I och med detta beslut väntar sig Sverigedemokraterna, liksom Jägareförbundet, att EU drar tillbaka sitt överträdelseförfarande gällande den svenska vargförvaltningen.

EU-domstolens mål om finsk vargjakt fann att den finska jakten bedrivits på ett godkänt sätt, vilket också ligger i linje med det beslut som den svenska Högsta förvaltningsdomstolen tidigare har fattat om den svenska vargjakten. Licensjakt på varg och andra rovdjur bryter alltså inte mot EU:s lagstiftning, vilket också blir vägledande för jakt på varg i andra EU-länder.

Sverigedemokraterna kommer även fortsätta verka för att ändra organisationskraven gällande talerätten för de så kallade miljöorganisationerna. Det kan inte vara meningen att människor i små och knappt existerande föreningar och Facebookgrupper, långt från händelsernas centrum och de rovdjurstäta områdena, ska ha någon sorts vetorätt för att stoppa myndighetsbeslut. För oss är det självklart att det är folket i de bygder som drabbas av problematiken som måste hörsammas först och främst, när rovdjur skapar otrygghet samt dödar boskap och hundar.

Jakt- och viltförvaltning är en väldigt viktig fråga för många människor i stora delar av landet och bör inte hanteras av en stor statlig myndighet med många andra ansvarsområden. Därför finns starka skäl att överföra detta ansvar från Naturvårdsverket till en renodlad myndighet för jakt- och viltfrågor.

Det skulle tillföra en landsbygdsförankring med potential att skapa underlag för en bättre dialog med regionala myndigheter, jägarorganisationer och landsbygdsbor i övrigt.

Det faktum att sprickan håller på att vidgas mellan stad och landsbygd poängterar vikten av att verka för en myndighetsutövning som håller ihop Sverige. En ny jaktmyndighet bör vara en del i denna strategi

Runar Filper (SD)

Jakt- och viltpolitisk talesperson

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips