Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Vattenfalls inlägg om vattenkraften är genant okunnigt"

Nu svarar de 27 organisationer som tidigare hävdat att Vattenkraftens miljöanpassning livsavgörande för glesbygden (i Dala-Demokraten 2/2) på Vattenfalls replik: Mindre vattenkraft ger inte mer fisketurism

I sin debattreplik (i Dala-Demokraten 27/2) desinformerar Vattenfall om miljöanpassning av den storskaliga vattenkraften. Vi som undertecknar – 27 organisationer och politiker nationellt och i Norrland – motsätter oss inte idén om en Nationell strategi för hållbar elproduktion. Tvärtom. Däremot anser vi att Sverige ska följa EU:s ramdirektiv för vatten samt Riksdagens egna miljömål. Att undanta flera av de stora älvarna helt från miljöåtgärder är en felaktig prioritering.

MER ENERGIDEBATT: Låt skogsavverkning rädda klimatet

Vattenfall påstår att elproduktionen skulle minska med ca 20 procent vid miljöanpassning av den storskaliga vattenkraften. Det är närmast genant okunnigt. Frågan är om någon annan än Vattenfall tror på det?

Det är ingen som begär sådana fantastiska miljötappningar – det vill säga att vatten släpps tillbaka till älvfåran nedanför kraftverket, istället för att forslas bort i tunnlar under mark. Vattenfall gav ut en rapport om denna minskade elproduktion som skrämseltaktik efter Vattenverksamhetsutredningens första delbetänkande "Ny tid – ny prövning" som kom 1 oktober 2013. Deras rapport är en partsinlaga i en politisk kamp för att helt slippa miljöåtgärder i den storskaliga vattenkraften.

Vattenfall hänvisar sedan till fiskodlingar som ursäkt för torrlagda älvar. Vi menar att fiskodlingar genetiskt sett är en katastrof. De villkorades när vattenkraften byggdes ut och var uteslutande till för yrkesfisket på lax. Fiskodlingarna har också dömts ut av EU, som vill fasa ut dessa på grund av deras negativa effekt på vildlaxstammar.

LADDA NER: Dala-Demokratens nya app från Appstore för Iphone eller i Google play om du har en telefon med Android

Fler debattinlägg hittar du här

Vidare ventilerar Vattenfall den recension som Jesper Stage gjort av rapporten "Rikedomar runt rinnande vatten" som finansierats av Havs- och Vattenmyndigheten. Tyvärr blandar Stage ihop äpplen och päron. Rapporten visar på en rad exempel där levande vattendrag har ökat fisketurism och övriga ekosystemtjänster. Enbart i Sverige finns 2 miljoner sportfiskare; i Europa 50 miljoner fiskeintresserade. Sportfiskebranschen är mycket medveten om den stora efterfrågan som finns efter fiskeupplevelser i den norrlänska glesbygden och de arbetstillfällen de skulle generera.

Att miljöanpassa vattenkraften handlar alltså inte om att minska förnybar elproduktion som Vattenfall hävdar. Det handlar om att göra den ekologiskt hållbar. En realistisk bedömning är att produktionen skulle minska med 3-5 TWh för att göra den storskaliga vattenkraften hållbar, vilket tas igen genom effektiviseringar och konstaterad ökande nederbörd (SMHI:s beräkningar). Förmodligen kommer Sverige ha mer vattenkraft år 2050 än idag, även om den miljöanpassas.

Till sist, vi som undertecknar har inte argumenterat för att använda mindre förnybar el i Sverige som Vattenfall påstår. Vattenfall lägger dimridåer för att kunna fortsätta maximera sina vinster istället för att, som folkägt företag, gå i bräschen för en ekonomiskt försvarbar miljöanpassning.

Birger Schlaug, författare, och fd språkrör (MP)

Maria Lundqvist-Brömster, ordförande Liberalerna Västerbotten

Ewa Larsson, ordförande Gröna kvinnor

Bernt Ove Viklund, arkeolog

Roland Sjögren, gruppledare (KD) Lycksele

Siri och Kurt Lundström, Lule Älvdals Serviceorgan

Samt flera fiskevårdsområden, byalag och politiker från Lule älvdal, Ångermanälven och Ljusnans avrinningsområde.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel