Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vetenskap och Folkbildning: Vetenskapligt understödda argument måste väga tyngre än privat tyckande

Artikel 4 av 12
Vetenskap som förändrar verkligheten
Visa alla artiklar

Annons

En förutsättning för att människor ska kunna föra en seriös debatt är att man är ense om några grundläggande regler innan man börjar diskutera. Argumenten ska vara hållbara och relevanta och  man måste ha en gemensam premiss för diskussionen. Ett visst mått av sunt förnuft alltså. Men så ser inte verkligheten ut längre. Faktaresistens och konspirationsteorier förgiftar debattklimatet. Vetenskapliga argument och forskningsresultat har svårt att komma fram i mediebruset. Hur har vi hamnat här?

Finns det vetenskapligt stöd för något så är det sant.

Som jag ser det har vi tre stora problem som saboterar den sakliga debatten. För det första jämställs tyckande med fakta. För det andra blandas kritiskt tänkande ihop med att vara kritisk mot allt. För det tredje sjunker den allmänna kunskapsnivån trots att många är ständigt uppkopplade mot nätet. De här tre faktorerna orsakar en ökande faktaresistens hos gemene man som tystar ner den fria debatten. För vem orkar ge sig in i en diskussion som snabbt urartar till att handla om personangrepp istället för sakfrågor?

Krönika Lennart Götesson: Vaccinera eller inte – kampen förs på internet (2)

Låt oss slå fast en sak. Ett påstående är inte sant bara för att många personer tycker att det är sant. Det kallas på fackspråk för en fallasi, ett argumentationsfel. Bevisbördan ligger på den som kommer med ett påstående, och du får inte rätt i en diskussion för att du tycker att något är på ett visst sätt. Finns det vetenskapligt stöd för något så är det sant.

Jonas Hasselqvist: Du kan inte påstå att jorden är platt

En av kvällstidningarna lät en vaccinmotståndare få sista ordet i en artikel apropå mässlingsutbrottet i Göteborg. En undersköterska påstår att vaccin triggar autism och hon tillåts få sista ordet. Man har också låtit en professor i barnmedicin uttala sig om att det inte finns något samband mellan vaccination och autism, men undersköterskan får större utrymme och då skapar man en så kallad falsk balans.

Debatt: Skapa mer valuta för forskningspengarna – förstärk samverkan mellan akademi, näringsliv och beslutsfattare

Läsaren tror då att det som undersköterskan säger är sant trots att professorn rimligen är den som har mest relevant kunskap i frågan. Många reagerar med att det finns en viss tyngd i det som publiceras i tidningen och om de känner osäkerhet kring vaccinering så är risken stor att undersköterskans påstående plötsligt blir en sanning, trots att det saknas vetenskapliga bevis för att vaccin orsakar autism.

Debatt: Vetenskapligt utprovade insatser ignoreras i kampen mot kriminaliteten

I sin iver att låta alla komma till tals riskerar man att spä på uppfattningen att tyckande och fakta ska tillmätas samma dignitet. Så ska det självklart inte vara.  ”Gammelmedia” har ett stort ansvar här. Det går inte att styra över innehållet i privata bloggar men det går att kontrollera vad som publiceras i våra tidningar. Det gäller att ha gjort en källkritisk granskning av det som går i tryck om man ska behålla sin trovärdighet.

Om de ”fakta” du har endast finns på privata bloggar, då bör du fundera en gång till på om du verkligen har koll på det du pratar om.

I grund och botten handlar allt detta bara om en sak. Bristande kunskap. Trots ett överflöd av information ―  eller kanske snarare på grund av detta överflöd ― har  vi svårare än någonsin att sålla i informationen. Sökmotorer på nätet gör inte saken bättre. Sidor med många träffar kommer överst i sökningarna istället för sidor med trovärdig avsändare.

Kultur: Idrott på gott och ont (del 1 av 5)

Enda boten mot detta är information, information och åter information. Vetenskapligt understödda argument måste väga tyngre än privat tyckande. När du ger dig in i en debatt bör du kontrollera dina fakta ordentligt. Och om de ”fakta” du har endast finns på privata bloggar, då bör du fundera en gång till på om du verkligen har koll på det du pratar om.

Vill du vara med i debatten tagga #VFVDebatt i sociala medier eller mejla en debatartikel till debatt@daladem.se och följ oss på Twitter

Karin Noomi Karlsson, ordförande i Vetenskap och Folkbildning Göteborg, retoriker och doktorand i litteraturvetenskap

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel