Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi är visst i krig- mot vår natur

Alla har vi fått höra de glada historierna att Sverige inte varit i krig i mer än 200 år. Världens enda land som under så lång tid har lyckats undvika en väpnad konflikt med ett annat land. Ett mycket trevligt faktum som de flesta av oss kan vara mycket stolta över.

Visserligen har Sverige under lång tid haft ett militärt försvar, utbildat soldater och framställt materiel för militära ändamål. Sverige har även producerat krigsmateriel som gått på export, ibland till inte helt rumsrena köpare, vapen som har dödat människor i länder långt bortifrån Sverige. Men också sålt krigsflygplan till fredliga länder med stor fattigdom som hellre skulle behövt maskiner för att producera livsmedel än till att eventuellt döda sina grannar.

Mest uppseendeväckande var kanske försäljningen av JAS 39 Gripen till Brasilien.

Brasilien gränsar mot tio länder i Sydamerika. Alla förutom två, har aldrig varit i krig med sina grannar.

Hur trevligt kan det vara för en mycket fattig befolkning att ha 30 krigsplan redo att förstöra och döda, istället för att ha drägliga levnadsförhållanden, vård, skolor, omsorg?

Putin, Putin, Putin! Istället för vädret, vädret, vädret

Men påståendet om Sverige inte varit i krig under de senaste 200 åren stämmer inte. Sverige har som de flesta länderna i Europa varit i fullt krig de senaste årtiondena, ett krig som har eskalerat den senaste tiden. Kriget mot naturen. Ett fullskaligt krig mot naturen. Och naturen slår tillbaka. Självklart. Med full styrka.

Nu upplever vi klimathotet som vi kallar det, som ett av de värsta hoten som drabbat oss de senaste åren. Stigande havsnivåer, stigande temperaturer med mer torka och omfattande skogsbränder som vårt försvar inte råder över eftersom vi har rustat vårt försvar mot Ryssland som vår fiende nummer ett, två och tre. Vi har rustat mot en fiende vi inte krigat emot i 200 år. Putin, Putin, Putin! Istället för vädret, vädret, vädret.

Vad ska vi göra? Hur kan vi åstadkomma fred med naturen?

Vi kan börja med att lyssna till Greta Thunberg. Vi måste inse att Ryssland inte är vår fiende. Inte Putin. Inte Putins fru. Inte Putins barn. Inte Putins vänner. Och vi har inget med JAS 39 Gripen att göra. Vi behöver ett helt annat försvar.

Vi förlorade 852 människor när Estonia förliste, mitt emellan Helsingfors, Tallin, Riga och Stockholm. Och vi hade nästan inga räddningshelikoptrar, bara en massa krigsplan.

Hur gör vi då med vårt etablerade försvar? Alla dessa militärer? Alla dem som arbetar inom försvarsindustrin? Alla dessa mycket kompetenta män och kvinnor? Vi måste omskola dem så de i stället för att arbeta med målet att förstöra och döda kan använda sina kunskaper för att i första hand mäkla fred med naturen och göra livet bättre för alla människor, inte bara i vårt land utan i hela världen.

Vi måste lägga om vår livsstil. Visst blir det smärtsamt. Men vi har inget alternativ. Det måste bli nu. Om några år är det för sent.

Steingrimur Jonsson

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips