Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi har alltid sett Folkets Hus som ett hus för alla

Replik till Caroline Willfox.

Vi Socialdemokrater har alltid sett Folkets Hus som ett hus för alla medborgare och föreningar. Vi anser att dagens regi är att föredra nämligen i föreningsform och med mycket ideellt arbete som kommer alla Säterbor och andra till nytta. Kommunen betalar lite drygt en miljon kronor till Folketshusföreningen för verksamheten varje år. När Kommunen har större konferenser eller hyr lokaler externt, så betalar vi alltid för det oavsett om det är lokalt eller externt. I Folkets hus fall så har de hand om all service från mat och kaffe till tekniker så det är klart att vi måste betala för detta.

Säters kommun äger och står för driften av huset förutom en liten summa som föreningen betalar. Oavsett vem som har hand om verksamheten behöver de ha ett bidrag för att kunna ge oss allt vi får från opera, ishockey, möteslokaler, fullmäktige, bingo, dagbio, biopremiärer, fotboll och dans med mera. Hur ska någon kunna göra detta utan bidrag?

Moderaterna sänker kultursbudgeten med 1.2 miljoner kronor redan från den 1 januari 2020. Det är till och med mer än vad Folkets hus får i bidrag. Det sker väldigt mycket saker under Folkets hus tak som inte är kommersiellt gångbart, vem ska genomföra detta utan pengar från kommunen?

Om Moderaternas budgetförslag vunnit så hade man stängt dörrarna till en verksamhet som vi socialdemokrater är stolta över att vi har i Säter. Den är ganska unik i en liten stad som Säter.

Redovisningen för 2018 som jag visade på fullmäktige har jag fått av kulturförvaltningen som i sin tur fått den av den tidigare chefen på Folkets hus.

Mats Nilsson (S), Ordförande i kommunstyrelsen

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips