Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi har två kriser som måste lösas samtidigt

Om coronakrisen kom oväntat kan ingen säga detsamma om klimatkrisen. Klimatförändringarna har länge varit och förblir vår generations ödesfråga. Nu befinner vi oss i två kriser samtidigt, som måste lösas samtidigt.

Att återskapa samhället som det var innan pandemin är inte ett alternativ. Vi ska inte återgå till gamla hjulspår utan måste bygga nytt, smartare och bättre. Det är nu vi måste investera för framtiden: i klimat, natur och människor. Vi har varken tid eller råd att vänta.

Redan i våras slog vi fast det som borde vara självklart: den återstart av Sverige, Europa och världen som kommer efter coronakrisen måste vara grön. Under den förra finanskrisen gjorde samhället allt för att rädda bankerna – nu ska vi rädda klimatet. Den budget som regeringen nu lägger fram är en game changer för svenskt klimatarbete. Satsningarna på miljö och klimat är historiska.

Med rätt insatser kortas vägen från idé till global marknad och investeringarna som vi gör kan bli en del i det som räddar klimatet

De kommer att landa på närmare tio miljarder kronor och ge Sverige förutsättningarna att minska koldioxidutsläppen, lägga grunden för nya jobb och stärka vår konkurrenskraft. Sverige kan skynda på omställningen och skapa möjligheter för andra att följa efter. Svenska företag vill investera för framtiden och bli världsledande, det ska vi ta tillvara på. De måste ges alla förutsättningar, för med rätt insatser kortas vägen från idé till global marknad och investeringarna som vi gör kan bli en del i det som räddar klimatet. Genom ett breddat industrikliv, klimatkliv och gröna kreditgarantier kan den hållbara framtiden byggas i Sverige. Den här sommaren har många svenskar upptäckt hur mycket svensk natur har att ge.

Med pandemins resebegränsningar har fler sökt sig ut på våra svenska vandringsleder och till naturreservat. Tyvärr är mycket av den natur vi tar för givet hotad. En miljon arter riskerar att utrotas från jordens yta och i Sverige har antalet arter som riskerar att försvinna ökat med elva procent de senaste fem åren. Denna kris försämrar förutsättningarna för mänskligt liv på vår planet och förstärks av klimatförändringarna. Vi måste bevara naturen och i budgeten satsar vi på att hejda artutrotningen, skydda och sköta värdefull natur samt stärka arbetet för rent hav och vatten. Mycket behöver göras i naturen och en hel del av det är arbetskrävande. När ekonomin ska återstartas och människor ska hitta nya arbeten är nya gröna jobb en självklar del av det. Våtmarker ska anläggas, invasiva arter bekämpas, skyddad natur skötas och förorenad mark saneras. Nu gör vi allt det här möjligt.

Klimat- och miljöpolitik är ingen självklarhet. Sist partierna på högerkanten drev igenom en budget i Sveriges riksdag genomfördes en massiv slakt av miljö- och klimatpolitiken. Det får aldrig hända igen. Vid varje förhandlingsbord krävs det politiker som vågar prioritera planeten. Det har Miljöpartiet gjort i över trettio år, och det gör vi även idag.

Kerstin Lundh (MP)

regionråd Dalarna

Elina Brodén (MP)

kommunalråd i Borlänge

Åsa Wikberg (MP)

gruppledare Miljöpartiet Ludvika

Aron Knifström (MP)

ordförande Miljöpartiet Dalarna

Magnus Gabrielson (MP)

ordförande Miljöpartiet Säter

Maj Ardesjö (MP)

ordförande Miljöpartiet Falun

Yvonne Johansson (MP)

ordförande Miljöpartiet Smedjebacken

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips