Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi kan spara miljarder på psykisk hälsa

Enligt en OECD-rapport från 2013 uppskattade man de sammanlagda kostnaderna i samhället för psykisk ohälsa till 70 miljarder kronor årligen i förlorade arbetsinsatser och utgifter för vård och omsorg. Det är dags att riksdag och regering börjar förstå vinsterna med en ökad generell psykisk hälsa bland befolkningen. Arbetsmiljöverkets rapport som det redogjordes för i DN Debatt 9/3 talar visserligen om organisationsproblem, men övergripande strukturproblem måste börja tas på allvar. Vi behöver snarast en ny reform för kraftigt sänkt arbetstid. Normalarbetstiden ska sänkas till 30 timmar i veckan i ett första steg.

MER DEBATT: Den psykiska ohälsan på jobbet ökar

Inte sedan 1970-talet hade vi senast en reform inom arbetstidsområdet. Stora grupper av arbetslösa står idag mot en offentlig sektor som på många håll går på knäna av underbemanning. Då produktiviteten ökat kraftigt under dessa år har man från fackligt håll inte prioriterat frågan att sänka arbetstiden ytterligare utan 8-timmarsdagen som infördes 1919 gäller fortfarande. 40-timmarsveckan infördes för femtio år sedan. Den behöver radikalt anpassas för en modern tid.

En tänkbar anledning till de höga sjukskrivningstalen för psykisk ohälsa som vi nu kan se i samhället skulle kunna förklaras med att heltidsarbetande människor jobbar alldeles för mycket och att individer som står utanför arbetsmarknaden lätt hamnar i långvarigt utanförskap och inte klarar sin försörjning. Osäkerheten skapar stress och otrygghet.

Det absurda visar sig ännu tydligare när vi plockar fram siffror från en undersökning som TCO gjorde förra året som visar att Sveriges anställda under 2014 arbetade 4,7 miljoner timmar övertid varje vecka. Övertiden motsvarar minst 117 000 heltidsjobb.

MER DEBATT: "Var du bor avgör vilken hjälp du får vid psykisk ohälsa"

Högerns recept för att motverka den stigande arbetslösheten är i korthet att införa en låglönesektor och från vänster håller man från fackligt håll hårt i "rätten till heltid". Inget av dessa två alternativ är långsiktigt hållbara och anpassade för en modern tid. Borde vi inte dela på arbetet mer, få något lägre lön och konsumera och låna mindre? Ett viktigt argument för en annan reform, basinkomst, är just att heltidsarbetande människor kan välja att gå ner i arbetstid och på det sättet ges möjlighet att bestämma mer över sitt liv.

LADDA NER: Dala-Demokratens app från Appstore för Iphone eller i Google play om du har en telefon med Android

Fler debattinlägg hittar du här

Försäkringssystemen vi har är omfattade av en byråkrati som är utformad efter hur samhällena såg ut på 70 och 80-talen. Om man idag befinner sig utanför arbetsmarknaden blir man i stort sett omyndigförklarad och hamnar inom olika åtgärdsprogram. Systemet skapar omätbara mänskliga kostnader och behöver förenklas. Det är dags att politiker börjar förstå vikten av en ökad psykisk hälsa i samhället och vilka mänskliga resurser som skulle vinnas om vi satsade på sänkt arbetstid som en väg till detta.

Den svenska politiken behöver kunna fatta långsiktiga beslut i arbetsmarknadsfrågor där vinsterna med reformerna kanske dröjer längre än en mandatperiod. Det kräver breda överenskommelser över blockgränserna så att reformerna ligger kvar även om nya regeringar skulle tillträda. Vi måste dela på jobben och bryta systemet av kortsiktighet och omedelbar vinst till förmån för långsiktighet och psykiskt välmående.

David Lindh

Föreläsare

Mikael Holmström

Miljövetare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel