Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi kommer drabbas hårdare av pandemierna

"10 procent av sjukligheten i låginkomstländer kan härledas till zoonoser, smittspridning mellan människa och djur, medan motsvarande siffra för höginkomstländer är 0,02 procent". (DN debatt 20 juni).

Merparten av zoonoserna kommer från vilda djur, ibland via husdjur. Frekvensen av "nya" infektioner ökar över tid och de uppstår i låginkomstländer. Covid-19 ett undantag med Kina som startplats.

Resurserna för att förhindra att epidemier uppstår är gravt snedfördelade

Att vi har fått och får infektionssjukdomar under kontroll, beror på att vi har haft en samhällsutveckling, som bland allt annat lett till ett välutvecklat smittskydd, bra djurhållning. Resurserna för att förhindra att epidemier uppstår är gravt snedfördelade. I många länder där de uppstår saknas kunskap, kapacitet att behandla och övervaka epidemiutbrott. Kontrollen av detta kräver utbyggd allmän hälsovård med vårdcentraler och andra sjukvårdsinstanser, som snabbt upptäcker och behandlar epidemiutbrott och arbetar förebyggande, så att de inte uppstår.

Punktinsatser från väst vid epidemier, i till exempel Afrika, har effekt i akutsituationen men har ingen långvarig effekt, vilket beror på att ekonomiska och andra samhällsorsaker till epidemiutbrotten kvarstår. Vi får se hur mycket av det massiva covidstödet till ekonomierna inom västländerna, EU och USA, som kommer utvecklingsländerna till del. Macron, FN och världsbanken annonserar stöd i form av skuldavskrivning och framflyttande av ränte- och skuldavbetalningar. Det krävs naturligtvis mer än tillfälliga åtgärder. Dessutom är det nog mer en av verkligheten framkallad generositet. Afrika har ju ändå inga pengar att betala med. Det handlar om att utvecklingsländerna ges möjlighet att inom en överskådlig tid, 20 år(?), ha en utbyggd hälsovård, något som förutsätter en samhällsutveckling i stort. Blir det inget av detta så kommer zoonoserna och med dem pandemierna fortsätta att härja.  

Vi kommer drabbas allt hårdare av pandemierna, vilket kanske leder till en annan syn på utvecklingsländerna. Att vi inte enbart kräver åtgärder med kolonialistisk underton. Åtgärder som främst gagnar oss, som att stänga marknader och kräva diverse åtgärder i det dagliga livet, som befolkningarna inte kan följa. Afrika har just nu  324,559 insjuknade och 8,621 döda i covid-19, (africanews 25 juni),  tolkningen av dessa siffror är inte lätt, men restriktionerna släpps i de afrikanska länderna med nödvändighet.

Bertil Malmodin

fd medicinöverläkare

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips