Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi måste kraftsamla för att rädda klimatet

Coronapandemin har drabbat alla länder jorden runt. Alla som haft möjlighet har sökt skydd. Vi har lärt oss mycket om samarbete och hänsyn. Vi upplever hur den effektiva globala marknaden helt gått i stå och inte alls kan hjälpa. Alla behöver goda råd och stöd från den starka staten med våra skattepengar. Och det är ingen höger-vänsterfråga, det är en samarbetsfråga.

Pandemin klingar av men vi har ändå inte anledning att känna oss trygga. Det går inte att fortsätta utnyttja jorden som förut. Nu gäller det att fortsätta samarbeta för att få stopp på förstöringen av vår planet. Vetenskapen säger att vi har bara tio år på oss innan det är för sent att göra någon förändring.

Vetenskapen talar också om jordens självregleringsförmåga, som existerat så länge jorden funnits. Den fungerar mellan fyra minusgrader och två plusgrader. Nu är vi snabbt på väg mot fyra plusgrader. Det är fakta vi måste agera på.

Hela världsekonomin måste ändras. Vi kan inte ha makthavare som nonchalerar vetenskapen att vi är på väg mot en het obeboelig jord. Polerna smälter i kaskader och havsytan stiger, inte bara två meter utan tio meter. Sanningen får inte undermineras av lögner.

Just nu i tider av nedstängning och omstart är det upp till alla duktiga entreprenörer och företag att göra något nytt och bättre för vår fortlevnad på planeten. Våra politiker måste kraftsamla för att rädda klimatet. Resurser finns och måste används rätt.

Ebba Sundberg  

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips