Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi måste också uppvärdera undersköterskorna för att lösa vårdkrisen, Löfven!

För 5 år sedan startade jag, som specialistundersköterska, yrkesföreningen för landets alla undersköterskor och specialistundersköterskor, SUSF. Det har varit och är en uppförsbacke, den största är att bli erkända av etablissemanget, men det svåraste är tystnaden. Att tillhöra en Yrkesprofession i Vården, som i många år blivit utnyttjade, nedtystade och kvävda är, att driva en yrkesförening för över etthundratusen röster, som aldrig blivit lyssnade på. 

Vi ska med stolthet och raka ryggar deklarera att vi är landets största kvinnodominerade yrkesgrupp.

Vi ska med stolthet och raka ryggar deklarera att vi är landets största kvinnodominerade yrkesgrupp. Det är även den gruppen som tystas, osynliggörs och bytts ut neråt och uppåt i hierarkin.

För ungefär 25 år sedan sparkades sjuttiofemtusen (75 000) erfarna undersköterskor från vården. Vi slängdes ut, mycket stor kompetens, kunskap och erfarenhet kickades ut genom vårddörren.

Överallt där vård och omsorg bedrivs är det nu ett enormt kompetenstapp, som vården aldrig hämtat sig ifrån. Det här var något som politiker vid makten hade bestämt. Samtliga oavsett färg, röda, blåa, gröna i den politiska kartan är skyldiga.

Jag var en av alla som varnade och som pekade på vilka problem och brister som skulle komma. I dag har vi stängda vårdavdelningar, vårdplatser försvinner, kompetensbrist, och svår brist på vårdpersonal. Sjuka, äldre och döende blir utan vård.

Människor dör i väntan på behandling, som kunde räddat deras liv. Människor skadas av, att inte få den rehabilitering de behöver. Om makthavarna hade gjort något rätt då, för 25 år sedan, hade åtminstone vår utbildning till undersköterska varit reglerad, och vi skulle blivit legitimerade. Istället degraderades vi, vår utbildning vattnades ur och hackades sönder. Vår fackliga organisation höll käften och gjorde absolut ingenting.

Nu står vi inför, att det kan bli en positiv förändring om vi gör rätt, vi ska inte vara tysta och tiga längre, vi behöver nu mötas upp! I Yrkesföreningen SUSF arrangerar vi nu årets möte i Sundbyberg, Stockholm för Undersköterskor och Specialistundersköterskor.

Nu önskar jag och Sveriges Undersköterskors & Specialistundersköterskors Yrkesförening, SUSF alltså ge undersköterskor i hela landet en fantastisk dag den 6:e April! En dag för undersköterskor bör ligga i allmänhetens intresse. För beslutsfattare och arbetsgivare bryr sig sällan om att lyfta sina undersköterskor, vi är bara ett nummer på en rad.

Vi är starkt kritiska till statsministern, som utlovar vidareutbildning med lön för sjuksköterskornas del till specialistsjuksköterska, men EJ lovat motsvarande för undersköterskornas del, det vill säga vidareutbildning med lön till specialistundersköterska, trots att det är minst lika nödvändigt.

EJ heller lovar statsministern ytterligare kompletteringsutbildning för specialistundersköterskorna till legitimerade närsköterskor, som vi länge krävt. Kraftfulla satsningar på samordning och reella kvalitetshöjningar omfattande kunskapslyft för undersköterskorna på högskolenivå är nödvändig, om vi ska kunna öppna stängda vårdplatser på grund av personalbrist.

Dagens grund- och vidareutbildning för undersköterskor måste anpassas för sjukvårdens aktuella behov!

Marianne Stathin (susf), Ordförande

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel