Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi måste prioritera barnens uppväxtvillkor

Annons

När kriminalitet, utanförskap och fattigdom slår rot i ett samhälle växer misstron mellan människor och mot framtiden. Så står det i Miljöpartiets partiprogram.

Just nu sprider sig osäkerheten i Sverige. Barn rånar barn, och förnedrar dem. Bilar brinner. Bomber exploderar och unga människor blir skjutna. Det är en utveckling vi måste vända. Föräldrar ska inte behöva vara rädda för att låta sina barn vara utomhus. Äldre ska inte vara inne av rädsla.

Rättsstaten måste vara stark, och ingripa när brott begås. Polisen har idag fler anställda och mer resurser än någonsin tidigare, och fler utbildas. Det har gjorts flera viktiga straffskärpningar de senaste åren, exempelvis vad gäller sexualbrott och vapenbrott. Den som tas med ett illegalt vapen idag häktas fram till rättegång.

Den som tror att vi kan lösa brottsligheten genom enbart hårdare straff och fler poliser är dock naiv

Den som tror att vi kan lösa brottsligheten genom enbart hårdare straff och fler poliser är dock naiv. Grunden handlar om att bygga ett starkt samhälle. Ett samhälle som prioriterar barn och barns uppväxtvillkor från det att de är små. Där förskolegrupperna är små, rätt stöd sätts in genom skolgången, och där det finns ett socialt stöd för barnfamiljer som behöver det. Det är genom tidiga insatser som vi förebygger att barn växer upp och blir kriminella.

Vi vill ha fler vuxna i skolan, dels för att lärare ska få arbeta med det de är bäst på, nämligen att undervisa, men också för att öka varje elevs vuxentid. Det skulle kunna hjälpa de pojkar som idag inte klarar skolan och sedan hamnar i riskzonen för att bli rekryterade av de kriminella gäng som kan locka med pengar och gemenskap. Forskningen är väldigt tydlig på det området. Den allra största faktorn för det framtida livet är hur skolgången har gått.

Det pratas emellanåt om föräldraansvaret, för unga som hamnar i kriminalitet. Föräldrar har ansvar för sina barn, men föräldrar har också olika förutsättningar och måste ibland ges stöd. Vissa är ensamstående med knaper ekonomi, vissa är nyanlända, vissa har missbruksproblematik. Vi i Miljöpartiet vill se att varje barn får växa upp med trygga vuxna omkring sig. Vuxna som har arbete och bostad. Vi tror på mer vuxentid kring varje barn, från dag ett tills de själva blivit vuxna. Barnen måste oavsett sin uppväxtmiljö få möjlighet att ta tillvara sin potential.

Att barn begår brott uppstår sällan i ett vakuum. Ofta är äldre kriminella drivande och drar in unga i kriminalitet, låter dem utföra brott mot pengar, som snabbt blir grövre. Alla är ansvariga för sina handlingar, men vi måste komma åt dem så högt som möjligt i kedjan. Vi tycker att den kriminalpolitik vårt land ska ha ska bygga på vetenskap, beprövad erfarenhet och forskning. Snarare än att ständigt höja straffen, så måste konsekvensen vara snabb, och vuxna ta det på allvar.

Brottsoffer måste ges ordentligt stöd, särskilt vid grova brott. Både genom rättegången, men också för att komma över traumat.

Ett samhälle som håller ihop, och som ser till att barn som växer upp är fredade är ett bra samhälle. Vi ska vara hårda både mot brotten och mot brottens orsaker.

Rasmus Ling (MP)

Riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson

Mia Sköld (MP)

Oppositionsråd Norrköping

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips