Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi måste snarast ändra vårt sätt att leva

Annons

En majoritet inom EU, i Kina och i USA säger att de beredda att själva agera för att minska utsläppen av växthusgaser. Det visar en undersökning bland 30000 invånare, gjord av Europeiska investeringsbanken, EIB, under hösten 2019.

Av EU:s medborgare är 75 procent beredda att flyga mindre på sina semestrar. I USA anger 69 procent att de är beredda att flyga mindre och kineserna hela 92 procent.

Ännu har oron inte lett till ändrade beteenden i den omfattning som krävs

70 procent av svenskarna uppgav att de är beredda att flyga mindre och 31 procent att de också gör det. Detta visar sig också i minskat flygande både inrikes och utrikes här i Sverige.

Inom andra områden, som att använda kollektivtrafik i stället för bil och minska ätandet av kött, uppvisar kineserna störst vilja att ändra beteende. Där anser hela 71 procent att klimatförändringen är det största hotet, vilket också anges av 47 procent av befolkningen i EU.

I USA kommer klimathotet på andra plats efter hälsovården, med 39 procent.

Medvetenheten finns alltså om att klimatförändringen kommer att få negativa konsekvenser för oss alla. Men ännu har oron inte lett till ändrade beteenden i den omfattning som krävs.

Ska vi klara att halvera utsläppen de kommande tio åren, som forskarna säger krävs, behöver vi kraftigt minska de utsläpp som orsakas av vår konsumtion och vårt sätt att leva.

Roger Bydler

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips