Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi måste ta tag tiggerifrågan nu!

De sitter vid gallerian, de sitter vid ICA, de sitter vid Hemköp, de sitter vid LIDL. Ja snart sitter det tiggare utanför alla mataffärer, butiker och andra platser där vi ofta passerar. Det är en vanlig syn och ett allt vanligare inslag runt om i vår kommun. Behövande med EU medborgarskap som ber om en krona eller två. Det är med sorg jag som medmänniska och Hedemorabo ser på denna utveckling. Det ett känsligt men högaktuellt ämne. Det behövs en ordentlig debatt och goda idéer för att få till stånd förändringar och åtgärder.

Givetvis lider man med dem och lägger ett mynt i en pappersmugg men långsiktigt är det ingen välgärning utan stärker snarare utsattheten hos människor som behöver stöd och hjälp. Vi har även kunnat läsa att Polisen i Dalarna varnar för oseriösa och organiserade tiggare. Vi måste ta tag i tiggerifrågan nu. En åtgärd bland andra kan vara ett lämpligt utformat förbud.

Tystnaden från beslutsfattarna och politikerna sänder ut en indirekt signal att tiggeri är en acceptabel inkomstkälla. Detta trots att tiggeri ses som ett oönskat inslag av majoriteten av Sveriges befolkning.

Det finns de som menar att fattigdom och därmed tiggeri inte kan eller bör förbjudas men då blandar man ihop två vitt skilda begrepp. Det är viktigt att förstå att fattigdom är ett relativt tillstånd medan tiggeri är en aktiv handling och ett potentiellt levebröd. Sambandet mellan fattigdom och tiggeri är dessutom inte självklart. Människor behöver inte bara tigga för att de är fattiga. Man kan tvingas till handlingen. Det kan handla om allt från externa påtryckningar till det brutala suget att kunna finansiera sitt missbruk.

I Sverige har vi ett skyddsnät för de som har hamnat under ett existensminimum där medborgarna fångas upp innan de når ett stadium där tiggeriet är den enda utvägen. Tiggeriet idag har fått en internationell prägel med individer som är medborgare i ett annat EU land.

Utan lagar, regler och lokala föreskrifter blir det svårt att vidta konkreta insatser mot tiggeriet. Därför borde vi i Hedemora utforma föreskrifter som med ett uttalat syfte att hjälpa utsatta människor mera långsiktigt och förbjuda tiggeri av EU-medborgare som saknar svenskt medborgarskap.

Larz Andersson (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel