Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi vill bygga bostäder åt alla - inte bara åt dem med tjockast plånbok

Vi byggnadsarbetare bygger de jobb våra arbetsgivare ger oss. Vi gör det med stor yrkesstolthet. Under de senaste åren har vi byggt rekordmånga bostäder. Vi är en motor i svensk ekonomi. För varje byggnadsarbetarjobb skapas ytterligare tre nya arbetstillfällen. Ändå är det allt fler av oss som känner att något skaver.

Särskilt många billiga hyresrätter till våra barn och vänner har vi inte fått bygga. Trots att behovet är akut. Inte heller har det byggts tillräckligt med äldreboenden. Istället är det dyra bostadsrätter till höga priser som dominerar. Vi har byggt på marknadens villkor, åt dem med tjockast plånbok, i ett Sverige som alltjämt saknar en bostadspolitik.

Sedan 90-talet har regeringar av olika färg avvecklat bostadspolitiken och istället förlitat sig på marknaden. Resultatet är tydligt. Det råder bostadsbrist i 240 kommuner, segregationen ökar och boendepriserna har skenat.

Medan byggbolagen skrattar hela vägen till banken står ungdomar i långa bostadsköer

Medan byggbolagen skrattar hela vägen till banken står ungdomar i långa bostadsköer. Växande familjer bor trångt i väntan på bostäder till rimliga priser. Och samhällets äldre förväntas i allt högre grad att klara sig själva. Att bostad är en social rättighet verkar våra folkvalda ha glömt. Därför presenterar Byggnads nu en ny bostadspolitisk rapport. Vi vill göra upp med marknadsfundamentalismen och lägger fram fem konkreta förslag för en ny statlig bostadspolitik;

1) Nationell styrning av bostadsförsörjningen

Se till att kommunerna tar sitt ansvar för bostadsförsörjningen och upphäv det kommunala planmonopolet. Vi måste bygga den typ av bostäder som marknaden är minst intresserad av men som samhället behöver.

2) Förändra fastighetsbeskattningen

Vi behöver jämna ut förmögenhetsskillnader, göra Sverige mer rättvist och utnyttja bostadsbeståndet mer effektivt. Dagens skattesystem måste renoveras.

3) Förmånliga krediter till nybyggnation

Skapa ett statligt kreditinstitut för bostadsfinansiering som en del av en statlig investeringsbank. Det är särskilt viktigt för att upprätthålla byggandet under svagare konjunkturer.

4) Statligt bygg- och fastighetsbolag

Det är hög tid att utmana privata aktörer genom att bygga, äga och förvalta bostäder statligt.

5) Utmana EU

Det går visst att bedriva bostadspolitik med inslag av statligt ägande, subventioner och allmännytta utan avkastning. Om det behövs bör Sverige pröva EU-rätten.

Vi byggnadsarbetare vill inte bara bygga för dem med mest pengar. Marknaden har inte löst Sveriges bostadsproblem. Det är dags att samhället tar tillbaka kontrollen.

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

Kim Söderström, ordförande Byggnads GävleDala

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips