Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi vill bygga för alla - även välbärgade

Annons

Replik till Charlotte Oster och Örjan Fridner som i DD den 10 juli kritiserar förslaget att bygga på vatten.

Vi bygger för alla och även för de välbärgade, är det fel?

Att driva nya idéer i Falun möter ofta mycket motstånd. Och nu gäller det förslaget om byggandet på vatten. Socialdemokraterna anser att förslaget enbart vänder sig till de välbärgade. De anser också att våra naturtillgångar går förlorade och de ger uttryck för att vilja behålla det rationella sättet att bygga på. Inget ska byggas för dem som har feta plånböcker och det ska vara lagom. Detta synsätt gör mig en aning fundersam.

Ska inte politiken skapa förutsättningar för mångfald samt möjliggöra till utveckling, med hjälp av olika influenser från landet och världen? Vad ska vi ha omvärldsbevakning till utan att använda det till något vettigt?! Politik är att vilja något och att utföra! Åtminstone ska olika idéer lyftas till diskussion.

Men jag kan förstå att Socialdemokraternas talesperson behöver mer tid på sig att smälta nya och obeprövade järva idéer, även om de själva förstår att idén som sådan utgör en potential för utveckling och expansion av Falun som stad. Tekniken finns och andra har gjort det, så varför ska inte Falun prova?

Vi vill bygga för alla och det ska ligga i linje med stadens utvecklingsanda. Att bygga på vatten ligger i tiden. Medborgarna ska tycka om det, vilket de redan gjort. Detta innebär inte att vi ska ge avkall på naturen, snarare tvärtom. Vi ser våra naturtillgångar som en viktig tillgång för utvecklingen och vatten är en viktig infrastruktur som kan lösa bostadskrisen. Byggandet på vatten kan innebära nya studentlägenheter, radhus, kontor och restauranger. Det är bara fantasin som sätter gränser. Och vi ska bygga även för de välbärgade som också betalar skatt och är medborgare, är det fel?

Att våga tänka nytt är modigt! Men det är också trösterikt att veta att Socialdemokraterna kan komma igen, det har hänt förr. Det vore konstigt annars. Jag vet att det kan ta tid.

Ett färskt exempel jag har är när vi Kristdemokrater 2005 lade förslaget om att vi vill ha Dalregementet tillbaka. Då höjdes rösterna och vår idé målades med stora penseldrag av andra partier som hade svårt att förstå idén.

Men när iden föll på sin plats och tiden var mogen att anta förslaget, så ville alla tala om att det absolut var deras idé och att det inte var så tokigt att förverkliga Kristdemokraternas ursprungliga förslag.

Jag är tålmodig, en banbrytare och kommer aldrig att hämma utveckling med motiveringen att det var bättre förr, eller att det inte går att göra på ett nytt sätt. Det finns så många idéer att glädjas åt som kan utveckla Falun. Det är så vår politik fungerar. Alltså, jag anser att det bara är mod och vilja som saknas. Våga stå upp för utvecklingen!

Katarina Gustavsson (KD), ordförande för myndighetsnämnden för bygg och miljö

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips