Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi vill se ökade krafttag mot gängkriminalitet

Annons

Alla ska ha rätt att känna sig trygga i Dalarna. Vi ser skjutningar, droghandel och bilbränder kopplade till gängkriminalitet. Det görs upp på öppen gata, sorgligt nog ibland med dödlig utgång. Människor skräms till tystnad och vågar inte vittna. Den här utvecklingen är totalt oacceptabel, men den går att vända med rätt politik.

Utvecklingen är totalt oacceptabel, men den går att vända med rätt politik

Vi tycker att det är bra att den socialdemokratiskt ledda regeringen gör en stor polissatsning. Det känns lovande att polisen får 7,3 miljarder, mer resurser än de själva önskat och att regeringen har lovat 10 000 fler polisanställda till 2024. Att rekordmånga studenter har sökt – och blivit antagna till Polishögskolan är också positivt.

Men med det allvarliga läge som uppstått, med två dödsskjutningar på bara ett halvår, så förväntar vi oss nu att Dalarnas högskola är en seriös kandidat till att få vara med och utbilda nästa generation poliser.

Vi vill också se att dessa 10 000 blivande poliser erbjuds en anställning även utanför storstäderna, speciellt i Dalarna. Dalarna är ett stort län med få poliser – trycket är dessutom extra stort då Dalarna är Sveriges fjärde största turismlän. Polisen i Dalarna gör ett fantastiskt arbete men de behöver fler kollegor! Läget är allvarligt och vi förväntar oss att regeringen ser till att Dalarna får sin beskärda del av nya poliser!

Polisen i Dalarna gör ett fantastiskt arbete men de behöver fler kollegor!

Rekryteringen till gängen ska stoppas med många olika åtgärder, som sociala insatser, en skola i världsklass och fritidsaktiviteter som är tillgängligt för alla, men också av skärpta straff. Socialdemokraterna har till exempel höjt straffen för narkotikabrott, våldsbrott och grovt vapenbrott. Den som idag påträffas med ett laddat vapen på stan riskerar att inte få komma hem på två år. Det blir automatisk häktning.

Vi vill se att det blir lättare med kameraövervakning på brottsutsatta platser, något som visat sig vara effektivt på andra platser i landet. Det hjälper polisen i brottsutredningar och höjer tryggheten på våra gator.

Vittnen ska också våga berätta. Idag skräms många till tystnad – och polisens arbete försvåras. Därför ser vi positivt på att den socialdemokratiskt ledda regeringen vill utreda hur man kan stärka stödet till vittnen och hur deras trygghet kan öka. Nu hoppas vi att denna utredning kommer igång, så vittnen med stort civilkurage känner sig trygga och så att de som försöker göra Dalarna otryggt hamnar bakom lås och bom.

Den oro som vi känner måste tas på allvar. Därför förväntar vi oss satsningar på polisen – och att krafttag tas mot gängkriminalitet och skjutningar. Vi förväntar oss också satsningar på brottsförebyggande arbete. Så skapar vi ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige och Dalarna. För att summera, vi måste vara tuffa mot brottsligheten men också mot brottslighetens orsaker.

Jan Bohman (S) Kommunalråd Borlänge

Roza Güclü Hedin (S) Riksdagsledamot från Falun

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips