Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Viktigast att knäcka den organiserade brottsligheten

Regeringen har presenterat tre nya skarpa förslag för att knäcka den organiserade brottsligheten och stävja det grova våldet. Socialdemokraternas besked är tydligt. Är du laglydig medborgare ska du kunna känna dig trygg. Är du kriminell kommer du inte gå säker.

Är du laglydig medborgare ska du kunna känna dig trygg. Är du kriminell kommer du inte gå säker.

För oss socialdemokrater är knäckandet av den organiserade brottsligheten en av våra absolut viktigaste uppgifter. Under de senaste åren har våldsdåd kopplade till kriminella gäng eskalerat. Detta gäller särskilt skjutningar och sprängningar. Detta ska inte få fortsätta. Vi ska stoppa de som kallblodigt mördar oskyldiga människor för att kunna fortsätta tjäna pengar på illegal verksamhet.

Vi har redan tagit viktiga steg i rätt riktning. I dag går nästan tre gånger fler poliser i utbildning jämfört med innan Löfven tillträdde som statsminister efter valet 2014. Därtill har den S-ledda regeringen skärpt ett 30-tal straff, bland annat för vapen-, vålds- och narkotikabrott. Polisen har fått fler verktyg, som förenklad kameraövervakning och tillgång till bevis från datalagring med flera.

Den senaste veckan presenterade regeringen tre konkreta lagförslag för att ytterligare stärka kampen mot gängvåldet:

- Vi inför registreringsplikt på innehav av magasin till vapen man inte har licens för. Idag händer det att polisen inte kan beslagta vapenmagasin som påträffas i ett kriminellt nätverk. Det har också hänt att polisen tvingats återlämna beslagtagna vapenmagasin till brottslingar. Detta ska ändras.

- Polisen ska, efter domstolsbeslut, kunna läsa av krypterade meddelanden i hemlighet, samt i vissa fall använda sig av mikrofoner eller kameror på brottsmisstänktas mobiltelefoner.

- Vi stramar åt reglerna för villkorlig frigivning. Högre krav ska ställas på att sköta sig och visa motivation till att lämna sin brottsliga bana. Den som inte deltar i vård eller behandling i fängelset ska få sin villkorliga frigivning uppskjuten, och alltså få sitta inne längre tid än idag.

Vi kommer göra det som krävs för att stävja den organiserade brottsligheten. Laglydiga medborgare ska kunna känna sig trygga, men brottslingarna ska ha all anledning att oroa sig.

Fredrik Lundh Sammeli (S), ordförande för riksdagens justitieutskott

Maria Strömkvist (S), riksdagsledamot, Ludvika

Roza Güclü Hedin (S), riksdagsledamot, Falun

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips