Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Viktigt att handla rätt

I en tid av osäkerhet är det viktigt att inte gripas av panik och börja handla irrationellt. Falu kommun har under de senaste åren tillsammans med lokala handlare arbetat utifrån devisen "Handla rätt – mera lokalt och hållbart". Det bygger på tankar utifrån från Falu kommuns miljöprogram 2020, att verka för mer miljömärkta och närproducerade varor, men också att gå från kvantitet till kvalitet och från produkter till tjänster.

Genom att handla rätt kan vi skapa många positiva effekter, allt ifrån bättre miljö och ökat resursutnyttjande till fler jobb i regionen. I praktiken handlar det om att handla varor lokalt som kan vara närproducerade, återbrukade, ekologiska eller miljö- och ansvarsmärkta. Det kan också innebära att du väljer att handla lokalt för att få service och hjälp med reparation som förlänger livslängden och därmed ger bättre ekonomi och miljö.

Vi skapar också en lokal marknad för mat, bränsle, kläder och andra varor. Detta ska inte underskattas vid extremlägen

Att hyra en vara eller hyra in någon med verktyg som gör jobbet är också ett sätt att gynna den lokala handeln på ett mer hållbart sätt. Om vi handlar närproducerat gynnar vi en lokal produktion och därmed lokala jobb, men vi skapar också en lokal marknad för mat, bränsle, kläder och andra varor. Detta ska inte underskattas vid extremlägen.

Den planerade biogasproduktionen i Borlänge som avser använda hushållens matavfall är ett gott exempel. Lokal produktion kan i detta fall bidra till att säkra transporter i händelse att andra leveranser skulle sina. Den lokala produktionen får även andra positiva synergier då avfall nyttjas som en resurs, jordbruken minskar sitt behov av konstgödsel samtidigt som biogasen ger mindre fossila utsläpp.

Att handla lokalt minskar troligen även behov av transporter och förpackningar jämfört med om varje individ själv importerar från andra länder via Internet. Självklart har internethandeln sina fördelar med ökad tillgänglighet och utbud, men det riskerar också fler oseriösa leverantörer som inte tar ansvar för innehåll och produktionsvillkor.

I dessa coronatider är det dock glädjande att många butiker i Falu kommun har en funktionell webbhandel. Centrala Stadsrums initiativ att informera om de restauranger och butiker som ordnar hemleveranser är också lovvärt för de som är i riskgrupper. Men även om det är möjligt att beställa varor hos många av våra lokala handlare så kan aldrig ett besök i butik underskattas i form av service, kunskap och oväntade möten. Detta är en orsak nog att måna om de lokala butikerna även om det för en tid sker via webb eller ombud.

Fotnot: Läs om konceptet Handla rätt på www.falun.se/handlarätt

Thomas Sundin

projektledare Handla rätt

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips