Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Viktigt se över hur Faluns äldrevård drabbats

Det är hög tid att börja diskussionen om vilka förändringar som behövs i äldrevården utifrån erfarenheterna av corona. I Falun har 27 personer avlidit (16 juni), och lämnat sina nära i sorg och saknad. Falun har drabbats ungefär lika hårt som Sverige i genomsnitt.

Vårdpersonalen har slitit hårt och gjort ett fantastiskt arbete. Vi vet att nära häften av de döda i Sverige bott på äldreboenden. Ytterligare nära en fjärdedel har haft hemtjänst. Vårt svenska samhälle har brustit i att skydda våra äldre, och det måste vi dra slutsatser av.

Hur har äldrevården i Falun drabbats? På kommunens hemsida finns nästan inga uppgifter. När budgeten för omvårdnadsnämnden behandlades 17 juni fick ordföranden i nämnden frågan om hur många äldreboenden i Falun som haft fall av corona, och hur många dödsfall som skett på äldreboendena och bland de som har hemtjänst. Hon svarade att hon hade bett att inte få den statistiken. Vi ställer åter krav på att Faluborna ska få svar på dessa frågor. Det är grundläggande för att kunna hantera coronapandemin när den pågår inom äldrevården. Men det är också en grund för att kunna dra rätt slutsatser från epidemin. Trots denna anmärkningsvärda brist på information måste vi redan idag börja diskussionen.

Vården behöver baseras på team, som inte är för stora

Vi vet redan nu att äldrevården behöver genomgå stora förändringar så att våra äldre möter betydligt färre olika personal än de gör idag. Då minskar risken att smittas av corona, men även av andra livshotande sjukdomar, som influensa och vinterkräksjuka.

Andra kvaliteter i vården kommer också att förbättras, genom att den äldre och personalen lär känna varandra bättre. Vården behöver baseras på team, som inte är för stora. En person i Falun som har hemtjänst möter idag i genomsnitt 19 olika personal under en tvåveckorsperiod. Det är "röda siffror", det vill säga klart sämre än Sverige i genomsnitt. Det måste bli bättre!

Den politiska ledningen i Falun har alltså inte påbörjat diskussionen om hur äldrevården ska förändras utifrån erfarenheterna av corona. Trots det är man i full färd med att privatisera både ett äldreboende och ett hemtjänstdistrikt. Hur vet man vilka krav som ska ställas på dessa nya privata aktörer? Hur vet man hur kvaliteten i anbuden ska värderas? Det är en självklarhet att pausa denna process tills dess vi diskuterat coronapandemin grundligt, och dragit slutsatser om hur arbetet ska förändras. Det är våra äldre i Falun värda.

Barbro Ödlund (S)

2:e vice ordförande i omvårdnadsnämnden

Lars Jerdén (S)

ledamot kommunfullmäktige

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips