Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vindkraftens samhällsnytta är odiskutabel

Per Lindvall har i en ledare/krönika i DD den 11 november skrivit att vindkraften inte skapar ”någon som helst samhällsnytta” och att vindkraftsplanerna på Ripfjället därför bör läggas i malpåse.

Jag hävdar motsatsen och stödjer Malung-Sälens kommunledning till 100 procent i deras beslut.

I en tid när klimatkrisen är vår största utmaning och vi har inlett en omfattande elektrifiering av industri och transporter spelar vindkraften en central roll

I en tid när klimatkrisen är vår största utmaning och vi har inlett en omfattande elektrifiering av industri och transporter spelar vindkraften en central roll.

Jag delar Lindvalls oro för den biologiska mångfalden. När vindkraft etableras ska självklart stor hänsyn tas till den påverkan på den lokala miljön. Men det går inte att bortse från att det enskilt största hotet mot den biologiska mångfalden är klimatförändringen. Att begränsa den globala uppvärmningen är nödvändigt för att bevara hållbara livsvillkor för samhälle och ekosystem. Här kan vindkraften bidra till stora utsläppsminskningar. Men det måste gå fort och de beslut vi tar nu för att begränsa klimatpåverkan är avgörande.

Vindkraftens samhällsnytta är odiskutabel –när det gäller klimatet, elsystemet och ekonomin

Lindvalls främsta invändning mot vindkraften är att den inte skulle bidra till elsystemet. Det stämmer inte. Vindkraften kan lika lite som andra kraftslag ensam bära ansvaret för Sveriges elförsörjning. Elektrifieringen är en viktig del av klimat- och energiomställningen och elanvändningen förväntas öka kraftigt de kommande 20-25 åren. Med omställningen följer nya möjligheter för balansering av elsystemet. Smart styrning av elanvändningen, utnyttjande av elfordonens batterier och samverkan mellan förnybar el och produktion av vätgas är exempel på hur ny teknik kan bidra.

Vindkraften är i dag den klart billigaste elproduktionstekniken som kan byggas ut snabbt och i stor skala. Parallellt med vindkraftsutbyggnaden utvecklas möjligheterna att lagra energi, förstärka kapaciteten i elnäten och etablera betalningsmodeller för stödtjänster som säkerställer leveranssäkerheten i elsystemet. Svaret på de utmaningar vi står inför är inte att bromsa utbyggnaden av vindkraften, utan att öka takten när det gäller de övriga delarna av omställningen.

För att säkra jobben är det helt avgörande hur vi kan dra nytta av ny teknik och bli marknadsledande i den globala klimatomställningen. Runtom i Sverige ställer industrin om till mer klimatvänlig produktion. De miljarder som investerats i vindkraften bidrar till jobbskapande, skatteintäkter och tillväxt, inte minst på landsbygden, samtidigt som den bidrar med stora och nödvändiga utsläppsminskningar. Vindkraftens samhällsnytta är odiskutabel –när det gäller klimatet, elsystemet och ekonomin.

Patrik Engström (S)

riksdagsledamot från Dalarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips