Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: 80 år sedan Kristallnatten - Ökad trygghet för alla är vårt ansvar idag

Annons
Kollage med bilder tagna den 9-10 november 1938. Foto: TT

För precis 80 år sedan, fredag den 9 november, visades för Tysklands judiska befolkning att de inte kunde leva trygga i sitt eget land. Deras egendom, synagogor, affärsrörelser och hem utsattes för en utbredd vandalism, plundring, brandattentat och det skedde mord. Många tyskjudiska liv gick till spillo. Landets judar märkte att varken polis, brandkår eller allmänhet kom till hjälp. De var utelämnade åt sitt eget öde under Adolf Hitlers brutala nationalsocialistiska regim.

Så inleddes en judisk utvandring, en ny exodus, från Tyskland till främst USA och dagens Israel, för de som kunde och hann, innan världsbranden den 1 september 1939 och de nationalsocialistiska förintelselägren under Andra världskriget gjorde flyktvägarna omöjliga.

Hälften av Europas då 12 miljoner judar kom att plikta med sina liv i ett utstuderat, närmast industriellt massmördande, riktat mot en utpekad oskyldig folkgrupp och deras religion.

Hitlers och nationalsocialismens onda plan tog sedan över: allt judiskt liv i Europa skulle utplånas. Hälften av Europas då 12 miljoner judar kom att plikta med sina liv i ett utstuderat, närmast industriellt, massmördande riktat mot en utpekad oskyldig folkgrupp och deras religion.

Franske presidenten Clemenceaus hårda linje segrade i Versailles 1919 efter Första världskriget, säkerligen underlättat av att han stod för värdskapet. Tyskland drabbades av ett omfattande krigsskadestånd, fick avträda territorium till Frankrike och tvingades till avrustning.

Under 1920-talet följde ett ekonomiskt kaos och hyperinflation i Tyskland, vilket utvecklade just de tankar och idéer om vilka som var skyldiga och hämndbegär växte. Precis som den amerikanske presidenten Wilson tidigare varnat för i Versailles, ifall det blev en hård och oförsonlig fred. Vad som kallats dolkstötslegenden kopplade sitt grepp om miljontals tyskar och hävdade att Tysklands armé egentligen aldrig besegrats. I stället var det ”socialister och kommunister, av judisk börd, som förrått den tyska saken”, menade dolkstötslegendens förespråkare.

I en sådan atmosfär kunde Adolf Hitler utveckla och vinna stöd för sitt nationalsocialistiska arbetareparti NSDAP och rikta oförblommerat hat och anklagelser mot de tyska judarna. Han kunde använda hot och våld i valrörelser mot andra partier, främst vänsterut, växa som parti i valen, ta säte i riksdagen och sedan makten 1933. Hitler kunde etablera en diktatur, peka ut, isolera och ifrågasätta den tyskjudiska befolkningen och stå bakom de övergrepp som skedde för 80 år sedan, den 9 november 1938, vad som kom att kallas för Kristallnatten.

Ökad otrygghet för allt fler svenskar, inte minst bland svenska judar, måste tas på djupaste allvar, särskilt sett i historiens ljus vid en minnesdag som denna.

Statens främsta uppgift är att skydda samtliga sina medborgare. Ökad otrygghet för allt fler svenskar, inte minst bland svenska judar, måste tas på djupaste allvar, särskilt sett i historiens ljus vid en minnesdag som denna.

Ett tryggare och vänligare Sverige, byggt på tillit och välvilja, är ett trivsammare land, för alla, att leva i.

En sådan färdriktning har staten, och vi medborgare och övriga bosatta i vårt fina land, ett genuint ansvar, och det personligen, att främja.

Lennart Sacrédeus (KD) Mora kommunfullmäktiges ordförande, gymnasielärare i historia, tidigare Europaparlamentariker och riksdagsman.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons