Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Angående atombomben och partipolitiken

Annons

Jag förstår inte varför riksdagen inte skriver på kärnvapenförbudet. Nu har det gått 1,5 år sedan FN:s generalförsamling med förkrossande majoritet beslöt om konventionen. Därefter skulle medlemsländernas parlament skriva på (ratificera).

Hjärtat säger Nej till kärnvapen. Foto: Annica Ericson

Har Sveriges riksdag verkligen så mycket viktigare saker för sig än att göra det man kan för att det här förbudet ska få globalt genomslag?

Jag fattar inte! För snart 70 år sedan svepte dom första små atombomberna bort två hela stora städer. Sedan dess har världen varit ytterst nära kärnvapenkrig vid många många tillfällen, för de mesta beroende på tekniska fel och missförstånd.

Vad är det som har hänt när alla borgerliga partier nu säger nej och att riksdagen lagt locket på?

Vi kan bara tacka turen och enskilda människor i underordnad ställning som vägrat lyda order. Men som fredspristagaren Beatrice Finh sa vid Nobelfesten 2017: ”Antingen avskaffar vi kärnvapnen eller så avskaffar dom oss!”

Ett kärnvapenkrig kommer att drabba alla på planeten och antagligen göra slut på den mänskliga civilisationen.

För att tvinga kärnvapenmakterna – i första hand USA och Ryssland – till verkliga förhandlingar behövs en jättestark global opinion. Vårt lilla land kan spela en stor roll. Vi har under FN:s hela historia stått för kärnvapenmotstånd, nedrustning och fredlig konfliktlösning.

Vad är det som har hänt när alla borgerliga partier nu säger nej och att riksdagen lagt locket på? Jag har försökt förstå men jag fattar inte!

Helge Sonntag

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons