Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: EU:s vapendirektiv måste ta hänsyn till lokala förhållanden

/
  • Artikelförfattaren menar att det är skillnad på vilka vapen det finns relevant behov av i unionens olika medlemsstater och att ett beslut om vapendirektiv därför måste anpassas till lokala förhållanden.

Annons

I ett debattinlägg i Dala-Demokraten säger Svenska EU-kommissionschefen Katarina Areskoug Mascarenhas att EU:s vapendirektiv är till för att bekämpa illegala vapen. Då är det ganska förunderligt att man tänker sig förbud mot legala vapen som inte förorsakar samhället några bekymmer överhuvudtaget. Ett sådant förbud kan knappast ha någon effekt på någonting alls egentligen, allra minst kriminella och jihadisters framfart i världen. Om andra stater har bekymmer med sina legala vapen får man förstås åtgärda det där det behövs. Det skall inte behöva drabba oss som har en strikt och väldigt väl fungerande vapenlag.

LÄS ÄVEN: EU:s vapendirektiv hotar den svenska jakten

EU:s egen grundlag stipulerar att beslut ska fattas på den lägsta nivå där de har effekt. Här har man istället i uppenbar konflikt med EU:s egen grundlag lyft det politiska beslutet till en för hög nivå, där effekterna för varje enskild medlemsstat är oöverblickbara för den beslutande nivån. Det är en väsentlig skillnad på vilka vapen man har ett relevant behov av och varför i unionens olika medlemsstater. Förutsättningarna skiljer sig markant mellan Finska vildmarken utanför Salla och Brysselförorten Molenbeek. Därför är det svårt att ha någon överstatlig detaljreglering som skulle fungera överallt. Lokalt anpassade regelverk behövs.

LADDA NER: Dala-Demokratens nya app från Appstore för Iphone eller i Google play om du har en telefon med Android

Fler debattinlägg hittar du här

Häpnadsväckande nog saknar förslaget konsekvensanalys trots att det innehåller stora åtgärder som påverkar såväl enskilda medborgare, olika organisationer, kommersiella aktörer och stater.

Jag anser att en ordentlig konsekvensanalys enligt EU:s egna regler måste genomföras innan man kan resonera vidare om förslaget. Först måste effekterna på varje enskilt medlemsland tas i beaktande. Att man här på mycket kort tid försöker stressa igenom ett slarvigt skrivet verk, utan konsekvensanalys, är helt enkelt inte anständigt.

Lars Hagman

Tävlingsskytt sedan 1978, svensk mästare och landslagsman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons