Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Minska matsvinnet och köp mer grönt

Annons
Genom att systematiskt vara matsmart kan man minska sin miljöpåverkan i butik, på restaurang och hemma, skriver Karl Andersson från Matsmart. Foto: TT

Yngre oroar sig mer för klimatet än befolkningen som helhet. Det märks även i affären. Nästan två av tre unga tycker att låg miljöbelastning är viktigt när de handlar mat. Våra bästa tips till Dalarnas unga är: minska matsvinnet och köp mer grönt. Vi på Matsmart lät Sifo fråga 1 000 svenskar mellan 18 och 27 år vad som är viktigt för dem när de handlar mat. Nästan två av tre uppgav låg miljöbelastning. I Dalarna motsvarar det cirka 33 000 personer. Det finns några knep för den som vill bli mer klimatsmart när man ska handla och äta, knep som gynnar både miljön, samhällsekonomin och den egna plånboken. 1. Köp mer grönt. Animaliska produkter som kött, mjölk och ost står för en femtedel av utsläppen av växthusgaser. Att äta mindre kött och i stället välja mer grönt minskar utsläppen. Dessutom är grönsaker oftast billigare än kött. 2. Hjälp butiker minska matsvinnet. När vi handlar väljer vi ofta varor med längst bäst före-datum. Det ökar mängden mat som butikerna tvingas slänga. Men om du vet att du kommer äta maten den närmaste tiden, välj gärna varor med kortare datum. 3. Hjälp restauranger minska matsvinnet. Om du är på restaurang och blir mätt innan du ätit upp – be att få ta hem den mat du inte orkar. På många orter finns dessutom olika företag som hjälper restauranger att sälja mat som måste säljas samma dag, och då kan du köpa maten till lägre pris. 4. Hjälp matproducenter minska matsvinnet. Matproducenter riskerar då och då att behöva slänga helt perfekta produkter på grund av exempelvis förpackningsbyten, säsongsvaror eller överproduktion. Vi på Matsmart räddar produkterna och säljer dem till i snitt halva priset, vilket minskar matsvinnet. 5. Minska ditt eget matsvinn. Var inte rädd för maten i ditt kylskåp eller skafferi bara för att bäst före-datumet passerats. Datumet är producentens garanti att varan håller samma kvalitet som vid tillverkningstillfället, men maten kan oftast ätas i månader och till och med år efter att datumet passerats. Ser, luktar och smakar maten bra går den utmärkt att äta. Matsmarts vision är en värld utan matsvinn, därför är det så positivt att många unga tänker på miljön när de handlar. Genom att systematiskt vara matsmart kan Dalarnas unga minska sin miljöpåverkan i butik, på restaurang och hemma. Karl Andersson, vd Matsmart

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons