Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Offret på valfrihetens altare har blivit allt för högt – en vinstbegränsning är nödvändig

Annons
Montage.

Det är inte förvånande att regeringen lägger fram ett förslag om vinstmaximering i välfärden. 80 % av svenska folket visade i en SIFO-undersökning 2016 att man vill ha vinstförbud eller vinstbegränsningar i den skattefinansierade välfärdssektorn.

Det är också ett faktum att 10 % av de privata aktörerna håvar in 75 % av våra skattemedel som utgår till de privata aktörerna.

Utredningen har kartlagt att de privata välfärdsföretagen har en avkastning på insatt kapital som är dubbelt så hög som inom tjänstesektorn i övrigt. Inte undra på att välfärdsmarknaden har blivit ett Klondyke. Det är också ett faktum att 10 % av de privata aktörerna håvar in 75 % av våra skattemedel som utgår till de privata aktörerna.

Det väcker naturligtvis frågan om koncentration av ägandet är klokt. Det är kanske på sin plats att påpeka att förslaget inte innebär ett vinstförbud men en maximering som förefaller rimlig, nämligen 7 % + statslåneräntan på insatta pengar. I nollräntesamhället är det en bra avkastning kan tyckas på i stort sätt riskfria placeringar.

Detta djupgående systemskiftet inom välfärdssektorn med privatisering och konkurrensutsättning genomfördes av Bildt-regeringen i början av 90-talet utan utredning om konsekvenserna av reformen. Den inom den svenska politiken avvikande ordningen får anses som häpnadsväckande. Normalt sett utreds en fråga, därefter remissbehandlas den innan proposition läggs. En konsekvensanalys hade säkert lagt i dagen flera av de negativa effekterna vi idag kan se.

Det mest uppseendeväckande är att aktiebolag som företagsform tilläts. Enligt aktiebolagslagen är syftet att företag ska ge vinst. Följaktligen är vinstintresset i högsätet. Hur tänkte Bildt och gänget egentligen?

Det blev en brokig skara aktörer på välfärdsmarknaden. Att riskkapitalbolag gett sig in på en riskfri marknad kan tyckas motsägelsefullt men är ett faktum. Att aktiebolag är en vanlig företagsform kanske inte var tänkt från början när Bildt-regeringen öppnade slussarna för privata aktörer att etablera sig på välfärdsmarknaden.

Inte heller var kanske tanken att Sverige skulle bli det ledande landet att tillåta fritt spelrum för marknadskrafterna i en skattefinansierad verksamhet. Så blev det i alla fall. (Inget land i hela världen tillåter t.ex. vinst inom skolväsendet. Inte ens i Storbritannien och USA). Utredarna menar att 4-5 miljarder kan tillföras välfärden om förslaget förverkligas.

Med facit i hand tycks offret på valfrihetens altare blivit högt och då har jag inte beaktat segregation, betygsinflation, kvalitet, personaltäthet, som är värda ett eget kapitel. Det är läge för Alliansen och SD att tänka om för att vara i samklang med opinionen.

Hans Ekendahl

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons