Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Socialdemokraterna: Nu måste de seriösa partierna ta ansvar – vi måste bryta blockpolitiken i Landstinget

Annons

Det är väldigt jämnt mellan blocken i Landstinget Dalarna. Alliansen har 34 mandat. Det rödgröna alternativet har 33 mandat. Nu är det dags att bryta blockpolitiken.

Vi är beredda att förhandla med seriösa partier i landstingsfullmäktige, så att vi på ett långsiktigt sätt kan ta ansvar för sjukvården i Dalarna tillsammans.

Landstinget Dalarna är länets största arbetsgivare och ansvarar för en av välfärdens viktigaste delar - sjukvården. För oss Socialdemokrater, som styrt landstinget länge, har en förutsättning för verksamheten alltid varit att sjukvården ska bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet. Seriösa partier delar den synen. Två partier gör det inte.

Sverigedemokraterna med 10 mandat har sina rötter i rasism och nazism. De är dessutom ett parti som vill förändra svensk sjukvård i en riktning som kommer begränsa kvinnors rätt till sin kropp och till sitt eget val.

•  De vill att barnmorskestudenter ska få välja vilka delar av utbildningen de ska läsa, och de ska exempelvis kunna välja bort utbildningsdelarna om abort.

•  Sverigedemokraterna vill inskränka aborträtten från 18 till 12 veckor.

•  De vill också ge anställda i vården möjlighet att vägra utföra aborter.

•  De är ett parti med farliga interna stridigheter. Uteslutningar, maktkamp, extremism och rasism är del av partikulturen.

Vi Socialdemokrater vägrar vrida klockan tillbaka med 100 år. Kvinnors rätt till sin hälsa, sin kropp och sitt val är centralt för vår syn på sjukvård. Det står i skarp kontrast till Sverigedemokraterna.

Dalarnas sjukvårdsparti med sex mandat har gång på gång visat att de inte vill basera sjukvården på vetenskap och i många delar är de direkt vetenskapsfientliga.

•  De har i stora köpta artiklar inför valet meddelat att de vill behandla typ 1-diabetiker med LCHF-kost istället för insulin eller andra mediciner. Det är allvarligt eftersom det inte bara kan vara verkningslöst, det kan till och med skada eller döda diabetespatienter.

Dalarnas sjukvårdspartis annons publicerad i bland annat Dala-Demokraten.

•  De är vaccinmotståndare.*

•  Deras politiska sekreterare förlorade sin läkarlegitimation men kommunicerar i annonser och artiklar fortfarande som om han har medicinsk expertis. Nu gör partiet anspråk på att styra utvecklingen i Dalarnas sjukvård, men partiet har så vitt vi vet fortfarande inte informerat om varför läkarlegitimationen drogs in.

•  De är motståndare till att personer med kraftig övervikt behandlas med viktoperationer, som är en vetenskapligt belagd behandling med goda resultat. De menar att patienter dör av denna behandling.

•  De är klimatförnekare och menar att mänskligheten inte har något med klimathoten att göra.

• Den politiske sekreteraren, som också är kandidat på partiets lista, utger sig dessutom för att vara så kallad ”assisterande professor” vid Strömstad akademi – vilket är en vanlig förening helt utan examensrätt. Det är en låtsastitel från en låtsasakademi som varken har examensrätt eller lyder under universitetskanslersämbetet. Sjukvården ska baseras på vetenskaplighet. Det förutsätter att politiker låter verksamhetens innehåll styras av sjukvårdens professioner.

Partier som vill fatta beslut om att landstinget ska gå emot vetenskap och beprövad erfarenhet bör hållas långt borta från styret av hälso- och sjukvården.

Vi Socialdemokrater vägrar kompromissa på medicinska och vetenskapliga krav. Den vård landstinget bedriver är ingen plats för kvacksalveri eller hemmagjorda huskurer. Vi måste basera vården på forskning som kan verifieras och på de ramar Socialstyrelsen och lagstiftningen ger. Allt annat vore att leka med patienternas liv och hälsa.

Vi är beredda att förhandla med seriösa partier i landstingsfullmäktige, så att vi på ett långsiktigt sätt kan ta ansvar för sjukvården i Dalarna tillsammans. Men det finns en anständighetsgräns. Varje parti måste fundera över om man vill passera den eller inte. Sjukvården i Dalarna ska bedrivas seriöst och på korrekta och vetenskapliga grunder.

Det är väldigt jämnt mellan blocken i Landstinget Dalarna. Dalarnas invånare förtjänar politiker som tar ansvar också i svåra situationer. I ansvaret ligger att säja nej till oseriösa partier. Nu är det dags att bryta blockpolitiken.

Läs också Dalarnas sjukvårdsparti svar: " Vi bekänner oss till de behandlingsmetoder som stöder sig på forskning och beprövad erfarenhet"

Fotnot: *I tidningens källgranskning har vi inte kunnat finna stöd för påståendet att DSP eller företrädare för partiet skulle vara motståndare till generella vaccinationsprogram, däremot har företrädare för partiet lyft kritik mot enskilda vaccinationsprogram samt användandet av Skval i vaccin.

Gunnar Barke (S), Landstingsstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons