Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: "Stryp inte kulturen i Dalarna"

/
  • Landstinget väntas i veckan besluta om en nedskärning på sin bidragsgivning till Dalarnas museum med 10 procent.

Annons

Landstinget har aviserat en nedskärning på sin bidragsgivning till Dalarnas museum med 10 procent. Precis som för Musik i Dalarna och Dalateatern är detta förödande, dels för viktiga verksamheterna men särskilt för Dalarna som kulturlän. Landskapet har ju en stor del av sitt levebröd genom sommarkultur och vinterturism. Vi i Dalarna skapar Sveriges identitet har det påståts till och med från andra landsändar. Med de aviserade neddragningarna kommer detta få konsekvenser även utöver kulturstiftelsernas egna verksamheter.

LÄS ÄVEN: Hårda tider väntar för kulturen i Dalarna

Dalarnas museum är mer än bara synliga utställningar. Museet, jämte Dalarnas Fornminnes- och hembygdsförbund, utgör länets kunskapsbank över sin historia, över sitt förflutna. Där finns inte bara föremål utan framförallt kunskap personifierad av de experter som jobbar där. Dagligen svarar de på frågor från länets kommuner, kyrkor och inte minst befolkning om föremål och om det förflutna. Samtidigt vårdar de och berättar om vårt kulturarv. Dessutom är museets betydelse som nationell arena för samtidskonst omfattande.

LÄS OCKSÅ - Ulf Lundén: Larmar och varnar om försämrat kulturliv

Ett bra sätt att förstöra folks stolthet över sin kultur, sin historia är att stympa eller strypa och förstöra den, historien (ja just den) ger flera exempel. Utan andra drastiska jämförelser vill jag påstå att det är just detta Landstinget Dalarna föreslår med sin drastiska neddragning. Ett liv består inte bara av vård och omsorg, även om det är viktigt. Ett liv måste levas och där är kulturen - film, teater, litteratur, dans, musik och fantasi också viktigt.

LÄS ÄVEN - Debatt: Låt alla ta del av konst och kultur

Staffan Nilsson

Ledamot i styrelsen för Dalarnas museum och Dalarnas hembygdsförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons