Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Kalla dig inte feminist

Annons

Jag kan mycket väl förstå att färre män nu kallar sig feminister. En av oss ansåg i radion att ordet är fel valt, då saken gäller både män och kvinnor. Jämställdhetsaktiv tyckte han var rätt ord.

Foto: TT

Från den dag någon sa:  Den här marken är min!  har den yttre makten i familj och samhälle hamnat hos mannen. Kvinnan har räknats som mindre vetande, mindre begåvad, mindre kapabel att fatta beslut och så vidare.

Mannen har blåsts upp till en roll som han inte mäktar leva upp till

Mannen har blåsts upp till en roll som han inte mäktar leva upp till och kvinnan har tvingats bli den som betjänar honom, fysiskt och psykiskt, i hans tunga och viktiga värv som familjens och samhällets centrum.

Idag går kvinnan ifrån mannen med raska steg. Hon får allt bättre självförtroende. Ingen man ska bestämma över hennes kropp och själ. Ingen ska försöka hindra henne från utbildning och arbetsinkomst. Ingen ska undervärdera hennes arbete.

Mannen har en lång väg att gå. Han vill dominera och han vill gosa. Han ska gå i lära, bort från sextusen år i ställningen som primus.

Både han och hon måste inventera hela jämställdhetsfrågan, från början till slut. Det är tusen och åter tusen små och stora saker att gå igenom. Ett utredningsarbete som kanske tar tvåhundra år att slutföra. Jag tycker som mannen i radion: Kalla dig inte feminist. Kalla dig jämställdhetsaktiv. För den stora vinnaren är varken kvinnorna eller männen. Det är vi alla.

 

Anders Nilsson

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons