Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Varför sälla sig till Rysslandshatarna?

Annons

Ledarskribent Robert Sundberg skriver en ledare i Dala-Demokraten tisdag den 8 januari där han sällar sig till Rysslandshatarna – varför?

Foto: TT

Politiska och demokratiska mål som inte nås är inte särskilt märkvärdigt. Mål som ska nås utan finansiering i budgeten är vanligt och allvarligt. Jag tycker det är bra att just målet med två krigsdugliga bataljoner inte nås för att försvara landet från ”ryssen”. Somliga lever fortfarande med den snöpliga förlusten vid Poltava och som stormakt.

Miljömålen är mycket viktigare att nå, men dessa kommer aldrig nås, åtminstone inte med en blå-brun regering. Bättre för världen vore om militarismen minskade och miljön och fattigdom kom i fokus.

Robert Sundberg låter som ett eko efter Carl Bildt, den store Rysslandshataren. Ryssland är inget aggressivt land bara för att de känner sig hotade av att alltmer omringning av vapen från USA och NATO.

Sverige stöder aggressiviteten mot Ryssland.

Det verkliga hotet mot landet och världsfreden är just USA och NATO, som startar ena kriget efter det andra. Sundberg och mer eller mindre hela ”västvärlden” förstår sig inte på Rysslands historia och mentalitet. Det är NATO som kränker Sveriges suveränitet, inte Ryssland.

Om Sverige på allvar ska försvara sig mot främmande makter behövs det atombomber. Billigt och bra försvar. Inget land som har atombomber angrips!

Sverige bör vara ett föredöme och lägga ner ett krigsdugligt försvar och istället satsa på att rädda landet från total utarmning på biologisk mångfald och klimathot.

Fredskramare

Dala-Demokraten tisdag den 8 januari.

Svar direkt:

Tyvärr har Sverige hamnat i ett försämrat militärt omvärldsläge för Rysslands har rustat upp.

Ryssland uppträder även mer aggressivt mot sin omvärld, har invaderat och ockuperar Krim och understöder strider i östra Ukraina. Ryssland kränker Ukrainas, och Georgiens, suveränitet.

Det försvar Sverige har måste då förstärkas efter en lång tids minskning.

Bara för att nå de satta målen för vårt försvar behövs mer resurser. Det är inte fråga om Poltavanostalgi som gör att Sverige behöver rusta upp utan militära fakta.

Det nya ryska raketvapnet Iskanderrobotar, med 100 mils räckvidd, har stationerats i Kaliningrad. Sverige behöver med anledning av det skaffa vapensystem för att motverka det och stärka försvaret av Gotland.

Den delen av Sverige kan bli utsatt för rysk aggression i ett läge då Ryssland i Östersjöområdet vill skära av Natoländerna i Baltikum från övriga Natoländer.

Om Ryssland, och andra länder som de i Nato, agerar föredömligt och lägger ned sin militär kan Sverige göra det.

Men i det fredsinriktade läget är vi inte nu. Därför måste Sverige ha ett försvar och svara på andra länders upprustning.

Robert Sundberg

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons