Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatten om AFA-pengarna

Avesta kommun får tillbaka 20 miljoner kronor från försäkringsbolaget AFA. Det blev en het debatt om hur pengarna ska användas.

Annons

Majoriteten, S, V och MP, vill använda pengarna nu, åtminstone delvis. Detta för att skapa utrymme för satsningar mot ungdomsarbetslöshet. Det vill inte oppositionen, utan vill att AFA-pengarna skulle läggas på fler platser i äldreomsorgen och gå tillbaka till de långtidssjukskriva kommunanställda.

Majoriteten förslag är att drygt 10 miljoner ska användas till bland annat tidigare inköp av förbrukningsmaterial, datorer och läsplattor till skolan och digitala lösningar till äldreomsorgen..

Lars Isacsson (S) sa att det är bra ta delar av AFA-pengarna och använda till offensiva, kvalitetshöjande åtgärder.
– Det känns tryggt, vi hade en årsprognos efter detta på plus 13,5 miljoner. Efter oktobers resultat ser vi att det lutar mot plus 19 miljoner. Verksamheter går med plus, det är inte AFA som räddar oss.

Han påpekade att majoriteten vill ha en helt öppen process och går därför till fullmäktige med det detaljerade förslaget.
Johan Thomasson (M) tyckte att det egentligen var vällovliga satsningar.
– Men jag tycker att det liknar kreativ bokföring. Det är ett hastigt, oförberett och lite hafsigt förslag.

Thomasson ansåg att inköp, både av förbrukningsvaror och datorer ska tas i ordinarie budget. Han ifrågasatte också om det är möjligt att lagra allt det man köper in.
– Ärendet borde kanske återremitteras, sa Johan Thomasson. Men det är inte konstruktiv oppositionspolitik.

Mikael Westberg (S) tyckte förslaget är bra för att skapa utrymme till satsning mot ungdomsarbetslöshet.
– Det är bra att kunna snabba på IT-satsning i skolan, sa Westberg. Med detta blir det två elever per dator.
Wojciech Nedzewicz (MP) tyckte att oppositionens invändning var lite krystad. Han förklarade att tidigarelagda inköp innebär 6 miljoner kronor för att satsa på ungdomsarbetslösheten direkt med målet att minska försörjningsstödet.
– Vi måste börja nu, det är i sista sekunden för att inte skapa allt för stora skador i Avestas sociala struktur, sa Nedzewicz.

Liss Lidberg (FP) tycker att pengarna borde gå tillbaka till kommunens långtidssjukskrivna. Hon föreslog att delar av pengarna som lösgörs skulle användas till utbildning och rehabilitering för de gruppen AFA handlar om.
Gunilla Berglund (C) tyckte också att det är smartare att satsa pengarna på kommunens personal eller fler platser i äldreomsorgen.
Beslutet blev majoritetens förslag.
Ingen reserverade sig.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se