Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debattera den psykosociala ohälsan!

Åtta forskare skrev den 16 april på DN-debatt att antalet sjukfall i psykiatriska diagnoser ökat med 48 procent mellan 2012-14 och utgör nu 40 procent av samtliga sjukfall. Den vanligaste diagnosen är akut stressreaktion. 

Tre representanter från LO, TCO och Saco replikerade och skrev om vår tids största arbetsmiljöproblem - den psykosociala ohälsan. Äntligen verkar en efterlängtad debatt komma igång.

December 2013 presenterade försäkringskassans sitt svar på ett regeringsuppdrag: Sjukfrånvaro i psykiska diagnoser och konstaterade att om problemen ska motverkas borde det ske på våra arbetsplatser. Februari 2014 kom Statens Beredning för medicinsk Utvärdering (SBU) och beskrev sambanden mellan psykisk ohälsa och dålig arbetsmiljö.

I förordet till min bok Bakom leendet (Carlssons förlag 2014) beskriver forskaren och professor emeritus i psykosocial medicin Töres Theorell boken som en viktig brandfackla i diskussionen kring psykosocial arbetsmiljö och Sveriges efterblivenhet i de här frågorna.  

Frågan är varför vi halkat efter?  I artikelserien Mobbarna och rättvisan (DN 2010) fanns rubriken Fritt fram i Sverige men brottsligt i Frankrike. Året innan hade det kommit en internationell forskningsrapport Shortcomings of  antibullying regulations: The case of Sweden där man riktade skarp kritik och konstaterade att den svenska lagstiftningen inte förmår skydda den är avsedd att skydda.

Norge har under de senaste tjugo åren lagt stora resurser på frågorna och lyckats halverat antalet som upplever problem med kränkningar och mobbning på arbetsplatserna. Varför försöker vi inte använda deras erfarenhet?

Kortsiktiga ekonomiska styrmedel skapar en stark ovilja att se och erkänna problem. I ambitionen att minska utgifter och effektivisera har vi en allt hårdare konkurrens. I idrottens värld vet vi att det fungerar, ökad konkurrens leder till allt bättre resultat.

Men den stora skillnaden är att man där infört starkare kontroll mot all form av fusk och doping, allt för att undvika en sjuk idrottsrörelse och sjuka osunda ideal. Arbetsmiljöverkets beskriver vad som riskerar ske vid ett högt uppskruvat tempo - stress orsakar regressiva beteenden som gör att syndabockar söks.

I jämförelse med idrotten agerade Alliansregeringen 2006 tvärtom. Arbetsmiljöverket minskades med en tredjedel och 2007 togs den samlade arbetslivsforskningen med 400 anställda vid arbetslivsinstitutet bort. Sedan dess har sjuktalen ökat drastiskt i psykiska diagnoser men väldigt lite diskussion om orsaker och åtgärder för att minska inflödet.

Med hård konkurrens följs ofta krav på lojal tystnad om det uppstått problem, men för att åstadkomma nödvändiga förbättringar krävs debatt. Kommer dagens rödgröna regering verka för större öppenhet och ett mer hållbart arbetsliv?  Hur ska det gå till?

 

Börje Eriksson

Föreläsare och författare till boken Bakom leendet.

Han talar om sin bok på Falu stadsbibliotek onsdag 22 april!