Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debattreplik: Ett försök att misskreditera SD

Replik till Erik Normark som skrev debattartikeln "Därför är SD ett rasistiskt parti" i DD den 8 juli.

Efter Boinstitutets kritiserade seminarium, där man uteslutit Sveriges tredje största parti från en viktig diskussion om bostadspolitiken, träder kommunikatören Erik Normark fram. Krishanteringen får dock vandra mellan det osanningsenliga, långsökta och helt bisarra.

Det är både förvirrat och pinsamt

Var är det "breda samtalet"som Boinstitutet säger sig stå bakom? Istället för att arrangera en saklig debatt om Sveriges bostadspolitik går Boinsitutet vilse i ett försök att misskreditera Sverigedemokraterna. Det är både förvirrat och pinsamt.

Boinstitutet är en plattform knuten till Hyresgästföreningens Riksförbund. Samma förbund som kampanjade mot Sverigedemokraterna inför riksdagsvalet 2018. Då spred man det falska påståendet att vi förespråkar marknadshyror, vilket är något som helt saknar täckning i vår politik. Att vi tvärtom argumenterade för att det saknades underlag för att marknadshyror leder till fler bostäder, och att det istället riskerar att leda till kraftigt höjda hyror med försämrad ekonomi för hyresgäster, spelade ingen roll.

Har man satt som metod att sprida falsk information blir ingen förvånad när det upprepas. Från det perspektivet kan Erik Normarks inlägg och Boinstitutets agerande ses som väntat.

Erik Normark jämför Sverigedemokraterna med Nazityskland för att vi anser att man har ett ansvar att anpassa sig till det samhälle man kommer till. I vilket annat land som helst ses det som självklarhet att man gör detta ifall man vill bli en del av ett nytt land och samhälle. Varför skulle inte detta gälla även i Sverige?

Vi anser att vårt samhälle behöver en trygg och skyddad gräns för att hålla organiserad brottslighet, människohandel och terrorism borta. Den som bidrar till samhället, följer lagarna och respekterar sederna är välkommen. Den som utnyttjar våra system, begår brott eller utsätter medborgare för fara är inte det. Detta är inte nazism, som Erik Normark verkar inbillat sig. Detta är sunt förnuft.

Som tur är företräder Normark en extrem hållning. En majoritet av det svenska folket vill minska invandringen. Det är därför de röstar på ett parti som vill detsamma. Hade Normark lagt mer än en googling på den vänsterextrema sidan Expo hade han bland annat läst att Sverigedemokraterna är det mest Israelvänliga partiet, som vill erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta den svenska ambassaden dit. Kanske hade han då tagit sitt förnuft tillfånga och insett hur befängda hans påståenden är?

Tröttsam som denna diskussion blir, måste den ändå föras. När arrangörer begränsar det breda samtalet om vårt samhälle (i detta fall bostadspolitiken) begränsar man även demokratin. Det är synd att Boinstitutet och Erik Normark inte förstår det.

Henrik Gustafsson

Presschef Sverigedemokraterna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips