Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debattreplik: Ett hygge är ett hygge - oavsett vad man kallar det

Replik till "Vi är inte oengagerade i viktiga skogsfrågor", DD torsdag den 8 april 2021

Vi värdesätter Jan Fryk och Eva Petterssons kommentarer och accepterar med glädje inbjudan att delta i Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens öppna arrangemang.

Vi inser och anser att KSLA är en viktig fristående institution och anser också att KSLA har en stor roll avseende att bidra till dialog inom det skogliga området.

Vi kan inte vänta. Tiden har snart runnit ut för våra sista naturskogar

Vi är noga med att vara sakliga. Vi insinuerar inte. Vi har bara konstaterat, kanske med viss besvikelse, att KSLA inte accepterade inviten att vara just den balanserade moderata värden för en spännande diskussion i ett eldfängt ämne.

Just nu händer det saker inom skogsnäringen. "Sveaskog har beslutat att lämna kampanjen Svenska Skogen när gällande avtal upphör i juni 2022" står det att läsa i tidningen Skogen.

Sten Nilsson skriver den 1 april i Skogen debatt: Skogsindustrierna och Viveka Beckeman välkomnar möjligheten att föra en dialog med sina kritiker och överbrygga polariseringen. "Hon och hennes styrelseordförande har, också nyligen, publicerat en artikel i Altinget och skrev att man nu sätter högre mål för hänsyn till den biologiska mångfalden och naturhänsynen i den brukade skogen. Samma dag twittrar Skogsindustriernas skogsdirektör "att detta inte utesluter att ytterligare skogar behöver avsättas och skyddas". 

Det kanske finns hopp! Men under tiden fram till juni 2022 fortsätter Sveaskog att avverka och delta i kampanjen Svenska Skogen. Och i norr fortsätter konflikterna med samerna om renbetesmarkerna.

Det finns gott om goda ord. Det är dock först när vi ser att verkligheten förändrats, som vi kan tro.

Vi har sagt det förr och säger det igen. Vi kan inte vänta. Tiden har snart runnit ut för våra sista naturskogar.

Agneta Blomqvist och Peter Lindgren

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips