Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debattreplik: Förödande missuppfattning om skogsbruket

Nu svarar Bengt EK, Föreningen Skogen, på ett tidigare inlägg från företrädare från Skydda Skogen:
Skogsavverkning räddar inte klimatet
. I samband med klimatmötet i Paris pågår en klimatdebatt på dalademokraten.se -
här hittar du alla inlägg.

Annons

I en replik i fredags menar Elin Götmark, talesperson för Skydda Skogen, att skogsbruket inte ens är klimatneutralt och att skogsmarken avger stora mängder växthusgaser. En vanlig missuppfattning som kan få förödande konsekvenser om den får prägla det fortsatta klimatarbetet.

DD:s redaktion har valt en träffande illustration till Skydda Skogens inlägg, en närsynt bild i markhöjd på ett hygge. När skog avverkas avges mycket riktigt koldioxid ur marken på den platsen. Om man däremot lyfter blicken så blir bilden en helt annan. När den svenska skogen brukas binder den mer och mer kol, de senaste 65 åren rör det sig om uppåt en miljard ton koldixoid uppbundet i träden i Sverige. Och landets klimatredovisning visar att själva skogsmarken binder motsvarande fem miljoner ton koldioxid årligen.

LÄS ÄVEN: Låt skogsavverkningen rädda klimatet

Hur hänger det ihop att marken på hyggen avger gaser men marken i den brukade skogen totalt ändå binder mycket mer? Ett förklarande exempel ges av en ny studie på ett jättehygge efter stormen Gudrun. Studien bekräftar att hygget avgav koldioxid de första sju åren men att skogen därefter är så skogsklädd att den samlar på sig koldioxid. När skogen gallras och i framtiden kanske skördas kommer varje avverkad kubikmeter ge en klimatnytta på ett halvt ton koldioxid genom att ersätta fossila bränslen och material. Sveriges brukade skog både binder koldioxid och ersätter olja, gas och kol i en omfattning som ligger i nivå med våra utsläpp. Jämför gärna det med den omtalade solenergin som i dag ger 0,1 procent av vår energiförsörjning!

LÄS ÄVEN: Vi är inte maktlösa - vi kan ställa om

Naturhänsyn och skog som inte brukas är också viktig, för mångfald och skogsvandringar. För klimatet har Skogsstyrelsen och SLU däremot tydligt visat att just effekten av upplagrat kol börjar klinga ut om 50 år när dagens skyddade skogar inte längre samlar på sig mycket mer bundet kol. Att använda den förnybara råvaran är den långsiktiga vägen för att fasa ut fossilsamhället.

Det här är argument som Skydda Skogen sopar ihop som ekonomiska intressen, men de handlar om klimatet och vår jord. Skogens nytta för sysselsättning och ett mer direkt ekonomiskt välstånd är en helt annan fråga.

Debatt: Såhär ser ett klimatsmart Falun ut

Självklart ska vi spara på jordens resurser, hushålla med energi och material så mycket vi bara kan och lämna en del av skogen orörd. Men tillväxten av jordens befolkning och fattigas berättigade krav på välstånd kommer att ställa höga krav på mer förnybar råvara, mer förnybara bränslen och ett stabiliserat klimat. Ett klokt skogsbruk är en monumental del i det arbetet. Skydda Skogens bild av att brukad skog har en negativ klimateffekt delas fortfarande av många beslutsfattare i världen. Det kan bli förödande för det fortsatta klimatarbetet.

Bengt Ek

Föreningen Skogen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel