Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debattreplik: "Jo, jag är mycket bekväm med sanningen"

Replik på Allan Mattssons insändare i DD 24 juli.

Jo, jag är mycket bekväm med sanningen, problemet är bara att "sanningen inte alltid går ihop med verkligheten"! Sanningen säger nämligen att endast 9 procent av jordens utsläpp av koldioxid har EU som avsändare. En klar majoritet av av världens alla utsläpp av såväl koldioxid precis som plaster och andra föroreningar i haven kommer från Asien och Afrika, detta är ren fakta.

Fakta är även att vi i dagens Sverige av och till lider av elbrist. I Skåne har Eon stoppat Pågen från att bygga ett nytt bageri med motiveringen att man inte kan garantera energitillförseln, och i Stockholm har bygget av en ny Ica-butik stoppats av samma orsak. Elen räcker helt enkelt inte till.

Med tanke på detta så talar man ju allt som oftast om I- och U-länder, det vill säga industri och utvecklingsländer. Med tanke på vår svenska energipolitik så skulle ju i så fall Sverige klassas som ett A-land, det vill säga ett "Avvecklingsland"!

Att vindkraften av och till lovordas och prisas runt om i Europa beror på att denna energikälla är "dopad" med en mängd olika skatteförmåner. Om den nu vore så förtvivlat lönsam och bra som det påstås så är det ju en gåta att man i Finland och i det forna Östeuropa nu i princip går "all in" på kärnkraften. Visst är vindkraft och solenergi bra men ingen av dessa energikällor fungerar ju utan vind och sol!

Kärnkraften ger alltid el oavsett väder, och det är ju faktiskt det som är det intressanta. Personligen så övergår det mitt förstånd varför man ska säga nej till kärnkraften då den är en till hundra procent säker energikälla i och med att den inte påverkas av vädret. Vattenkraften är även den en energikälla som vida överträffar vindkraften i garantier om elproduktion, men även denna energikälla bygger på det som naturen kan leverera i form av nederbörd alternativt snösmältning.

Ytterst få bilister som i ett framtida Sverige befinner sig på en tankstation utefter E4:an då vinden lyser med sin frånvaro lär då förorda vindkraften

Vad händer till exempel om vi drabbas av några år av ovanligt kallt väder utan nämnvärd snösmältning, hur ska vattenkraften kunna leverera el om vattenmagasinen står tomma?

Dagens energipolitik utgår ständigt från att allt alltid kommer att vara och fungera som det alltid har gjort, vi borde sedan länge ha lärt oss och insett att så inte är fallet Eftersom marknaden styr elpriset så kan det ju redan nu vara bra att vänja sig vid att dammsuga och starta disk och tvättmaskinen på natten när elen är billig, det vill säga om vi nu ska satsa på vindkraften istället för på kärnkraften.

Om man sedan lägger till vanvettet med att vi alla framöver ska köra el-bilar så blir ju problemet än större, energiexperterna talar redan nu om att vi då kommer att behöva minst fem nya kärnkraftverk bara för att garanterat kunna ladda alla nya el-bilar. Ytterst få bilister som i ett framtida Sverige befinner sig på en "tankstation" utefter E4:an då vinden lyser med sin frånvaro lär då förorda vindkraften.

Johnny Hornbrink

SD-Värnamo

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips