Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debattreplik/Pensionsskulden: Fler kommuner borde göra som Smedjebacken

Replik

Vi anser att det är bra att pensionsskulden får utrymme i den offentliga debatten. Men samtidigt ger Börje Henningsson i sin insändare i Dala-Demokraten den 4 november 2019 sken av att Skandias rapport om kommunerna och regionernas pensionsskulder är felaktig.

Vi har i vår rapport kartlagt att nio av tio invånare riskerar höjd skatt om kommuner och regioner vill möta framtiden med en ekonomi i balans inklusive de dolda pensionsskulderna, det vill säga med lika stora tillgångar som skulder.

Om pensionsskulden inte hanteras i tid ser vi risker med att skulden i många kommuner och regioner blir en bidragande orsak till skattehöjningar eller urholkad välfärdsservice

För att få en ekonomi i balans finns egentligen endast två alternativ för kommunerna och regionerna. Antingen höja skatten eller skära i kvalitén i välfärden.

Vidare har vår benämning av att en del av pensionsskulden är dold också kritiserats i Dala-Demokraten. Vi kan konstatera att både Dan Brännström, tidigare generalsekreterare i FAR, och Torbjörn Tagesson, professor i redovisning, Linköpings universitet, benämner skulden som dold samt att den kommunala redovisningen är bristfällig (SvD 21 oktober 2019).

När vi träffar kommuner och regioner runt om i Sverige får vi ofta en annan bild än den som målas upp i insändaren i Dala-Demokraten. En del kommuner och regioner står utan tillräckligt med avsatta pengar till framtidens pensioner.

Vi ser positivt på att vår rapport diskuteras runt om i hela Sverige och att fler regioner och kommuner tar fram finansiella planer för hur man ska hantera denna skuld. Det är också glädjande att exempelvis Smedjebacken redan har en plan för att hantera pensionsskulden, vilket fler kommuner bör jobba för.

Regionerna och kommunerna står inför stora demografiska utmaningar med större krav på skola, vård och omsorg. Om pensionsskulden inte hanteras i tid ser vi risker med att skulden i många kommuner och regioner blir en bidragande orsak till skattehöjningar eller urholkad välfärdsservice.

Greger Gustafson, pensionsspecialist kommuner och regioner, Skandia

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips