Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debattreplik: Villkoren är inte sämre i privat äldreomsorg

Svar till Dan Ericsson (S)

Det finns en rad felaktigheter i Dan Ericssons (S) beskrivning av privat utförd äldreomsorg. Sällan ser vi så svepande formuleringar, utan någon som helst fakta med en slutsats som endast bygger på skribentens egen åsikt. Det är bekymmersamt att politiker sprider vilseledande information som kan bidra till oro både bland äldre, anhöriga och medarbetare inom äldreomsorgen.

För det första finns det inga stora skillnader i hur nöjda äldre är med personalens omhändertagande mellan privat och offentlig omsorg. Och betyget är gott. Åtta av tio är nöjda med sitt äldreboende. I Socialstyrelsens enhetsundersökning kommer privata äldreboenden bättre ut på 18 av 20 kvalitetsparametrar.

För det andra finns det inte heller några belägg för att det skulle vara sämre för medarbetarna hos privata arbetsgivare. I flera avseenden får de högre betyg av sina medarbetare än vad offentliga arbetsgivare får. Enligt Jobbhälsoindex, Sveriges största årligt återkommande medarbetar- och arbetsmiljöundersökning, gäller det till exempel ledarskap, sjukfrånvaro och hur väl man hinner med sina arbetsuppgifter.

För det tredje är skillnaderna mellan privat och offentlig äldreomsorg små vad det gäller tillgången till utbildad personal. Hos kommunalt drivna äldreboenden är andelen omsorgspersonal något högre än hos privata aktörer, medan det på privata boenden är högre sjukskötersketäthet.

Det måste bli ett slut med att påstå att villkoren är sämre i privat äldreomsorg

Avslutningsvis är det så att Vårdföretagarnas medlemsföretag har alla kollektivavtal till sina drygt 100 000 medarbetare. En viktig komponent för att kunna erbjuda attraktiva arbetsplatser.

Facket Kommunals avtalssekreterare har i tidningen Kommunalarbetaren förtydligat att det inte är särskilt stora skillnader mellan det privata avtalet och avtalet för kommunerna. Men med Vårdföretagarnas kollektivavtal arbetar en undersköterska 1,25 timmar mindre per vecka jämfört med det kommunala avtalet och lönen är lika.

Det måste bli ett slut med att påstå att villkoren är sämre i privat äldreomsorg. Det finns inget fog för det. Råder det något tvivel om detta bistår vi gärna politiker från Dalarna med korrekt statistik och information i frågan.

Anna Bergendal

Näringspolitisk expert äldreomsorg Vårdföretagarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips