Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debattsvar: Bemanningsföretagen: Sjukvården i Dalarna befinner sig i en kompetenskris

Gunnar Barke med flera skriver i Dala-Demokraten den 15 februari att "Fast personal är bättre än stafetter ".

En bättre beskrivning är att sjukvården i Dalarna i likhet med stora delar av landet befinner sig i en kompetenskris. Genom att under lång tid inte vara en tillräckligt attraktiv arbetsgivare har landstingen stött bort medarbetare som går till andra yrken. En del av dem stannar dock i vården som inhyrda sjuksköterskor och läkare, och våra medarbetarundersökningar visar att dessa är vårdens mest nöjda medarbetare.

Tvärtemot vad Barke med flera skriver möts de inhyrda medarbetarna av tacksamhet från ordinarie läkare och sjuksköterskor,

Idag finns det runt 1500 inhyrda läkare som arbetar i primärvården runtom i landet. Eftersom de har betydligt fler patientkontakter än de reguljära läkarna innebär det att 18 000 patienter får träffa en läkare en vanlig dag tack vare dem. Det förbättrar patientsäkerheten och kontinuiteten, och alternativet är i regel vårdköer eller ingen vård alls. Genom att inhyrda medarbetare träffar så många patienter blir de också kostnadseffektiva trots högre timkostnad. Med ordning och reda på upphandlingarna är inhyrning en prisvärd tjänst som får vården att fungera.

Tvärtemot vad Barke med flera skriver möts de inhyrda medarbetarna av tacksamhet från ordinarie läkare och sjuksköterskor, som ofta har orimlig arbetsbelastning och för stor övertid där kompetensbrist råder. Erfarenheterna av att stoppa inhyrning av medarbetare har dessutom varit dåliga. Konkurrensverket noterar i en kartläggning från 2015 att detta ofta leder till att arbetsbelastningen för de landstingsanställda ökar och att de då helt enkelt lämnar sina anställningar.

För en fungerande vård måste vi arbeta tillsammans. Under ett antal år framöver kommer det att råda kompetensbrist i vården i såväl Dalarna som i övriga landet. 

Det innebär att det behövs flera åtgärder: långsiktig och strategisk planering av kompetensförsörjning, smartare och flexiblare schemaläggning, större lyhördhet mot befintliga medarbetare och vid rekrytering samt antagligen en del löneökningar. Ingen av dessa åtgärder står i konflikt med att säkra en fungerande vård genom att upphandla auktoriserade bemanningsföretag.

Vi organiserar en hel bransch av auktoriserade omställnings-, rekryterings- och bemanningsföretag som arbetar med att bistå landsting och regioner i utmaningar av denna sort. Våra medarbetare och företag är en del av lösningen, inte problemet.

Eva Domanders, Styrelseordförande Bemanningsföretagen

Martina Elfgren Lilja, tillförordnad Förbundsdirektör Bemanningsföretagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel